Damijan tokrat z idejo za “novi LDS”, za predsednike tega političnega podjema pa ponuja Čeferina, Vesela ali celo Novakovo!?

12

Pobudnik koalicije KUL Jože P. Damijan je za Dnevnikov Objektiv poudaril, da je treba politično sredino okrepiti z jasno vsebino, ki je zdaj ni. Levi spekter političnega prostora bo tako po njegovem mnenju lahko prosperiral, ker ne bo šlo za tekmovanje za iste volivce. Ob tem zanika, da ustanavlja novo stranko, ampak pripravlja le platformo zanjo.

Kot meni Damijan, so po razvodenitvi LDS po letu 2004 v nastali politični vakuum poskušali vstopiti novi projekti, za katere pa je bilo značilno, da gre za stranke okrog enega človeka. “Imeli smo inflacijo novih strank in novih imen, njihov osrednji problem pa je bil, da niso prinesli vsebine,” je ocenil.

Zato imamo po njegovih besedah na volitvah tako razpršene glasove, pri čemer je omenil šest strank leve sredine in opozoril tudi na z vsakimi volitvami nižjo volilno udeležbo. “Ko bodo ljudje pred volitvami spoznali, da na drugi strani ni prepričljive alternative in vsebinske vizije, bodo ostali doma,” meni. Ob nižji volilni udeležbi pa bi lahko po njegovem mnenju aktualni predsednik vlade in SDS Janez Janša še izboljšal rezultat na volitvah.

“Strategija antijanše ni več dovolj, to sem skušal dopovedati tudi članom KUL. Ljudje ne bodo šli na volišče oddat svoj glas zgolj zato, ker so proti Janši ali ker jim gre njegova politika na živce, ponuditi jim je treba več, vizijo, vsebino in kompetentna imena v novi stranki,” je dejal. Prepričan je, da bi nova vsebinsko močna stranka prispevala k znižanju volilne abstinence, kar bi bila podlaga za zmago na volitvah.

“Sredina je prazna. Nekdo pač mora povedati, da je cesar nag. Sredina takšna, kot je, ne more pritegniti dovolj volilcev,” je prepričan Damijan.

Na vprašanje, ali torej ustanavlja novo stranko, pa je odgovoril, da je daleč od tega, ampak da dela platformo, znotraj katere lahko pride do integracije novih družbenih premislekov glede razvoja. “Morda se bo znotraj tega kasneje razvila nova stranka, morda tudi ne,” je dejal.

“Morda bo kakšna nova stranka nastala okrog imen, kot so Aleksander Čeferin, Ana Roš, Ljudmila Novak, Tomaž Vesel. Danes ne vem, katera imena se bodo pojavila, vem pa, da nekdo bo,” je pojasnil. Ob tem pa je poudaril, da želijo s svojo pobudo preprečiti, da bi se na volitve podala “enoimenska stranka s programčkom, ki ga lahko povzamemo na zaslonu pametnega telefona”. Pojasnil je, da sodeluje s skupino intelektualcev, ki pa jih ni želel razkriti.

Glede LMŠ in SAB je dejal, da sta “srečni znotraj svojega mehurčka”, a da je njun domet po njegovi oceni okoli 12 odstotkov volilnega telesa. SD in Levico pa je označil za vsebinsko močni, vendar pa imata po njegovih besedah zaradi drugih okoliščin omejen domet, in sicer skupaj okoli 25 odstotkov. To po njegovi oceni pomeni, da stranke leve sredine “v tem trenutku ne bi mogle oblikovati vlade in bi se znašli v položaju, v kakršnem smo danes”.

Št. komentarjev: 12
 1. Ajda pravi

  Ajajajaja, za 2022 se nam obeta spet pravi politični cirkus. Drnovšek se iz onostranstva res veselo muza.

 2. raft pravi

  V vseh hrvaških časopisih je objavljena italijanska grožnja Sloveniji zaradi slo mejnega kovid režima. Italijani in Hrvati so si vzeli Jadransko morje, vendar izgleda da jim to ni dovolj.

  1. Bac pravi

   Raft; pregledal sem hrvaški tisk, pa nisem nič takega našel.

   1. exodus pravi

    Ljudmila se je očitno prodala levakom. Sedi na dveh stolčkih. Ne želim ji nič lepega, naj obžaluje svoje poteze.

    1. Re gornjemu pravi

     Tudi ti si se prodala desničarjem. Tebi pa bi naj želeli samo vse lepo?Mogoče boš tudi ti kdaj kaj obžalovala, do takrat pa naj ti bo lepo v kleti na Trstenjakovi

     1. exodus pravi

      Ti si že večkrat pokazal, da nisi pri pravi. Da bi se prodala … to bi moralo pomeniti, da sem bila enkrat za npr. Drnovška.
      Ljudmila pa je včasih razmišljala pametno, zdaj pa se ji kisajo možgani.

   2. raft pravi

    Bac, to je bilo včeraj. Predvidevam, da so krote umirili Italijani.

 3. franjo pravi

  Ljudmila je dejansko dovolj zabita, da bi šla delat še kakšno novo stranko. Bajuk pa se tako že več let v grobu obrača.

 4. Re gornjemu pravi

  Exodus, tebi se seveda ne morejo kisati, ker imaš oprane ali pa jih celo nimaš

  1. exodus pravi

   Re gornjemu, ti si pa že na policah za ozimnico.

 5. matej pravi

  Nič bat. Vsega česar se loti Damijan, je obsojeno na neizbežen propad 🙂

 6. Bogdan Kranjc pravi

  Levičariji iščejo novega Arhimeda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen