Biden podpisal 1900 milijard dolarjev vreden stimulacijski paket proti koronavirusu

0

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal in s tem uzakonil 1900 milijard dolarjev vreden stimulacijski paket za boj proti pandemiji koronavirusa in pomoč gospodarstvu ter Američanom. Kot je dejal, bodo s tem paketom “obnovili hrbtenico” gospodarstva in dali ljudem možnost za preživetje krize.

“Ta zgodovinska zakonodaja bo pomagala obnoviti hrbtenico te države in dala njenim ljudem – delavcem, srednjemu razredu, ljudem ki so zgradili državo – možnost boja,” je dejal ameriški predsednik ob podpisu zakona.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je paket potrdil v sredo, senat pa pred tem v soboto s tesno večino 50 glasovi za in 49 proti.

Biden je s tem stimulacijskim paketom dosegel veliko politično zmago, ki bo zelo verjetno vplivala tudi na vmesne kongresne volitve leta 2022. Demokrati bodo na njih nastopili s poudarjanjem podpore zakonu, republikanci pa z razglašanjem nasprotovanja.

Zakon oziroma njegove najpomembnejše dele po večini anket podpira okrog 70 odstotkov Američanov, politična prihodnost kandidatov pa bo odvisna od tega, kako hitro bodo volivci občutili učinke zakona.

Bidnov zakon zagotavlja 1400 dolarjev neposredne pomoči v gotovini za Američane, ki zaslužijo manj kot 80.000 dolarjev na leto, zagotavlja 300 dolarjev dodatne zvezne podpore na teden brezposelnim do septembra, zagotavlja milijarde dolarjev za boj proti koronavirusu s cepivi, testiranji in drugimi ukrepi.

Prinaša posebne davčne olajšave na otroka, zagotovljen bolniški dopust za skrb za otroka ali drugega družinskega člana, milijarde dolarjev za odpiranje šol in za zvene države ter lokalne skupnosti, pomoč najemnikom stanovanj, gledališčem, temnopoltim kmetom, subvencije za zdravstvena zavarovanja, letalsko industrijo in številne druge demokratske prioritete.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen