Anketa Mediane: Podpora vladi raste, med strankami na vrhu ostaja SDS

1

Aktualno vlado Janeza Janše podpira slabih 36 odstotkov vprašanih, kar je približno dve odstotni točki več kot pri zadnjem merjenju, kaže anketa Mediane za POP TV. Slabih 56 odstotkov vprašanih dela vlade ne podpira, 7,6 odstotka pa je neopredeljenih. Med strankami na prvem mestu ostaja SDS z 18,2 odstotka podpore vprašanih.

V primerjavi z zadnjim merjenjem je tako SDS pridobila 1,3 odstotne točke podpore. Gre za najboljši rezultat stranke v zadnjega pol leta, navaja POP TV.

Na drugem mestu ostaja SD, ki ji je podpora z devet narasla na 11 odstotkov. Tretje mesto je z 8,2 odstotka podpore zasedla Levica, ki je tako kot SDS pridobila 1,3 odstotne točke podpre.

Med anketiranimi bi, če bi bile volitve v nedeljo, 7,9 odstotka vprašanih volilo stranko LMŠ, 4,3 odstotka pa stranko NSi. Sledijo SAB (3,9 odstotka), SLS (2,6 odstotka), SNS (2,3 odstotka), Pirati (2 odstotka), Dobra država (1,6 odstotka) in Zeleni Slovenije (1,4 odstotka). Stranko DeSUS bi volilo 1,2, SMC pa 0,8 odstotka vprašanih.

Neodločenih je bilo 17,8 odstotka vprašanih, medtem ko jih 11,4 odstotka ne bi volilo nobene izmed naštetih strank.

Status najbolj priljubljenega politika ohranja predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak in predsednik stranke NSi ter obrambni minister Matej Tonin. Predsednik vlade Janez Janša se je s 15. povzpel na 14. mesto. Na 17. in 19. mesto sta zdrsnila gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek ter notranji minister Aleš Hojs. Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa ostaja na 20. mestu lestvice, še kaže anketa.

Delo parlamenta podpira 23,7 odstotka vprašanih, z njegovim delom pa se ne strinja 65,8 odstotka anketirancev. Slabih deset odstotkov je bilo glede dela parlamenta neopredeljenih.

Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana naredil na vzorcu 710 oseb.

Na POP TV so sicer popoldne opozorili, da je v nedeljo ena izmed uporabnic na družbenem omrežju objavila fotografijo (domnevne) javnomnenjske raziskave Mediane za 24ur.com, ki prikazuje višjo podporo vladnim strankam in nižjo opozicijskim. Pri tem je uporabnica navedla, da bi morali biti rezultati te ankete objavljeni prejšnjo nedeljo, “periodično kot vsak mesec”, a da so jo na POP TV umaknili in naročili novo.

Na POP TV so zapisali, da so podatki, ki jih je delila uporabnica, poobjavili pa so jih številni politiki in tudi nekateri novinarji, lažni, fotografija pa prirejena. Pojasnili so še, da anketo Mediane vedno objavijo četrto nedeljo v mesecu. Zato so vložili kazensko ovadbo zoper neznano osebo.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Pa v prejšnjih časih anketam niste verjeli

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen