WHO in Unicef: V tekmi za cepivo proti covidu-19 bomo vsi zmagali ali vsi izgubili

2

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad ZN za otroke (Unicef) sta danes opozorila, da bomo v tekmi za cepivo proti covidu-19 bodisi zmagali skupaj ali izgubili skupaj. Razdeljevanje cepiva je bilo namreč do zdaj izjemno neenakomerno.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore sta v skupni izjavi opozorila, da je bilo od 128 milijonov odmerkov cepiva, ki so bili porabljeni do zdaj, kar tri četrtine porabljenih v le desetih državah, ki predstavljajo 60 odstotkov svetovnega BDP.

“Do danes v skoraj 130 državah z 2,5 milijarde prebivalci ni bil porabljen niti en odmerek,” sta poudarila.

Po njunem mnenju gre za porazno strategijo, ki bo terjala življenja in zaradi katere bo imel virus priložnost, da naprej mutira in se izogiba cepivom. Prav tako spodkopava globalno gospodarsko okrevanje.

WHO in Unicef zato pozivata voditelje, naj pogledajo preko svojih meja in sprejmejo strategijo, ki bo dejansko končala pandemijo in omejila nove različice virusa.

Poudarila sta, da so države, ki sodelujejo v pobudi Covax, pripravljene sprejeti in uporabiti cepivo. “Zdravstveni delavci so usposobljeni, sistemi hladnih verig pripravljen. Manjka samo pravična oskrba s cepivi,” sta dodala.

Da bi zagotovili, da se bo cepljenje v vseh državah začelo v prvih 100 dneh letošnjega leta, morajo države, ki so cepile svoje zdravstvene delavce in najbolj ogrožene prebivalce, deliti cepivo preko Covaxa, da bi to lahko naredile tudi preostale države, sta pozvala.

“Potrebujemo globalno partnerstvo, da bi povečali proizvodnjo cepiva in dosegli enakopravnost,” sta poudarila Tedros in Foreova.

“Covid-19 je pokazal, da so naše usode neločljivo povezane. Ali bomo skupaj zmagali ali pa bomo skupaj zgubili,” sta še zapisala.

Št. komentarjev: 2
 1. haapy yack pravi

  hoj
  kaj je zdaj to? Čisti nateg!
  https://www.facebook.com/195376649880/videos/907369370006895/
  zig
  boditevcvetju

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Je šlo kaj iz Slovenije na Haaško sodišče?
  Haaško sodišče se postavi na stran aktivistov in nizozemski vladi naroči, da TAKOJ odpravi “nelegitimno” policijsko uro

  Sodišče je nizozemski vladi naložilo, naj razveljavi svojo pandemijo koronavirusa, potem ko je Haag presodil, da zanjo ni pravne podlage, in jo označilo za kršitev pravic ljudi.

  Haag je v izjavi izjavil, da vladna uporaba zakona o izrednih pooblastilih civilne oblasti – nujnega zakona, ki državi omogoča, da obide zakonodajni postopek in uvede policijsko uro v “zelo nujnih in izjemnih okoliščinah” – s tem ni upravičena primer med krizo Covid-19.

  “Sodnik za predhodno sprostitev je presodil, da uvedba policijske ure ni vključevala posebne nujnosti, da bi lahko uporabili [akt],” je nadaljeval Haag in opozoril, da je vlada imela čas, da je o tej policijski uri že razpravljala, preden je presodil, da “uporaba tega zakona za uvedbo policijske ure ni legitimna.”

  Policijska ura je daljnosežna kršitev pravice do prostega gibanja in zasebnosti ter (posredno) med drugim omejuje pravico do svobode zbiranja in demonstracij.

  Ministrstvo za pravosodje države pravi, da zdaj preučuje sodbo.

  Potem ko je nizozemska vlada 23. januarja uvedla policijsko uro, so morali državljani po zakonu ostati doma med 21. uro in 4.30 zjutraj, razen če imajo za to veljaven izgovor, in so bili opozorjeni, da jim grozi globa, če tega ne bodo storili.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen