V Nemčiji začetek sojenja domnevnemu egiptovskemu vohunu

0

V Nemčiji se je začelo sojenje moškemu, ki je obtožen, da je vohunil za Egipt, medtem ko je delal v službi za stike z javnostjo kanclerke Angele Merkel.

V Egiptu rojeni Amin K. je obtožen, da je izkoristil privilegiran položaj v kanclerkinem uradu, da je posredoval informacije egiptovski obveščevalni službi GIS. To naj bi počel med letom 2010 in 2019.

Sojenje naj bi se začelo že januarja, vendar je bilo zaradi epidemije covida-19 preloženo. Sodbo je pričakovati marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

66-letnik je od leta 1999 delal v službi za obiskovalce v zveznem tiskovnem uradu, ki je med drugim odgovorno za obveščanje javnosti o dejavnostih kanclerke Merklove.

Glede na navedbe tožilstva je obtoženec spremljal medijsko poročanje o egiptovski notranji in zunanji politiki v Nemčiji ter sodeloval pri neuspešnem poskusu novačenja še enega vohuna.

Obtožen je tudi, da je posredoval imena petih v Siriji rojenih kolegov v uradu. Z Egipčani je imel stike preko telefona in aplikacij za izmenjavo sporočil.

Obtoženec je upal, da si bo z vohunjenjem pridobil naklonjenost egiptovskih oblasti, uspelo pa mu je zagotoviti pomoč pri zahtevi njegove matere glede pokojnine.

Primer je prišel v javnost ob objavi poročila nemške obveščevalne službe leta 2019. Po navedbah poročila sta v Nemčiji aktivni tako GIS kot egiptovska notranja obveščevalna služba NSS. Njuna glavna naloga naj bi bila zbiranje informacij o opozicijskih skupinah, ki nasprotujejo režimu Abdela Fataha al Sisija, kot je Muslimanska bratovščina.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen