V Mariboru letos izdelava projektne dokumentacije za obnovo mostu na Mariborski otok

0

Mestna občina Maribor za letos načrtuje pripravo projektne dokumentacije za obnovo mostu na Mariborski otok. Kakšni bodo stroški tega posega, ki letos najverjetneje še ne bo udejanjen, bo pokazala ta dokumentacija. Na obnovo kopališča, ki se nahaja na otoku, bo treba počakati še dlje.

Kot so za STA ta teden povedali na občini, so trenutno v fazi podpisa pogodbe z izdelovalcem projektne dokumentacije za sanacijo mostu na Mariborski otok. “Iz osnove izdelane projektne dokumentacije bo razvidno, kaj je treba sanirati in koliko sanacija stane,” so dodali.

Med drugim je treba obnoviti protikorozijsko zaščito jeklene konstrukcije ter sanirati leseno površino in podporno konstrukcijo. “Več informacij o vrednosti in časovnici izvedbe sanacije bomo lahko podali, ko bo izdelana projektna dokumentacija,” pravijo na občini.

Letos je v občinskem proračunu za projektno dokumentacijo v okviru investicijskega vzdrževanja Mariborskega otoka namenjenih 70.000 evrov.

Letno kopališče, ki se nahaja na naravnem otoku v strugi reke Drave v Kamnici pri Mariboru, je prvič odprlo vrata junija 1930. Takrat je slovelo kot najlepše daleč naokoli, zato so bili redni gostje tudi številni tujci. A z leti je njegov blišč ugašal, saj ga je prehitel čas. V zadnjih letih izvajajo le najbolj nujna vzdrževalna dela, denarja za nujno celovito obnovo pa ni.

Pred leti je mariborska občina načrtovala obnovo kopališča v javno-zasebnem partnerstvu. A je zanimanje zasebnega partnerja poniknilo, ko je postalo jasno, da bodo na otoku s stališča varstva narave mogoči le omejeni posegi.

Mariborski otok je od leta 1951 zavarovan kot naravna znamenitost in od leta 1992 kot naravni spomenik. Poleti je kopališče, jeseni in pozimi pa priljubljeno sprehajališče.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen