Upravno sodišče zavrglo tožbo državnega odvetništva v zvezi s Thompsonovim koncertom

0

Upravno sodišče je po poročanju portala Siol zavrglo tožbo državnega odvetništva proti državi zaradi odločbe ministrstva za notranje zadeve, s katero je to odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića – Thompsona v Mariboru. Tako se je odločilo, ker izpodbijana odločba nima pravnega učinka, vsebinsko pa tožbe ni obravnavalo.

Državno odvetništvo je zaradi omenjene odločbe notranjega ministrstva sprožilo upravni spor, ker meni, da bi lahko odobritev koncerta resno ogrozila javno varnost. V tožbi junija lani je navedlo, da Thompson pooseblja poveličevanje ustaštva in da obstaja veliko tveganje, da bi na koncertu prišlo do sovražnega govora ter slavljenja nasilja in vojnih zločinov.

V sodbi, ki jo je danes objavil Siol, je upravno sodišče izpostavilo, da organizator v določenem roku ni sporočil novega datuma koncerta, zato je izpodbijana odločba prenehala pravno učinkovati. “Tožnik si zato svojega položaja, to je zatrjevanega varovanja javnega interesa, v okviru katerega je želel doseči varstvo javne varnosti in človekovega dostojanstva, ne more več spremeniti oziroma izboljšati. S potekom tridnevnega prekluzivnega roka za obvestitev o spremembi časa prireditve od vročitve izpodbijane odločbe je bila namreč možnost izvedbe prireditve, ki je bila prijavljena leta 2017, izčrpana,” je zapisalo.

“Ker izpodbijana odločba nima pravnega učinka, tožnik nima pravnega interesa za vložitev tožbe v upravnem sporu. Pravnega interesa pa ni mogoče utemeljiti s hipotetičnim razpravljanjem o bodočem morebitnem dogajanju (oziroma opustitvah) policije,” je še dodalo sodišče.

Ker niso bile podane procesne predpostavke za vsebinsko obravnavo tožbe, se sodišče ni opredeljevalo glede ostalih tožbenih navedb. Zoper sklep je še možna pritožba v 15 dneh od vročitve pisnega odpravka.

Notranji minister Aleš Hojs kljub temu ocenjuje, da najnovejša odločitev upravnega sodišča dokazuje, da so zaposleni na njegovem ministrstvu ravnali strokovno in zakonito. “Obtožbe Matjaža Nemca, da podpiram ustaštvo, so zavržene,” je zapisal na Twitterju.

Odločba notranjega ministrstva, s katero je to odpravilo prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru, je bila eden od razlogov za interpelacijo Hojsa, ki jo je lani vložila opozicija, a na glasovanju za razrešitev ministra ni zbrala dovolj glasov v parlamentu.

Koncert v mariborski Festivalni dvorani Lent je bil napovedan maja 2017, a ga je Upravna enota Maribor na predlog policije nekaj dni prej prepovedala. Organizator koncerta Milan Trol se je pritožil na upravno sodišče, ki je njegovi pritožbi poleti 2019 ugodilo in zadevo vrnilo upravni enoti v ponovno odločanje. Upravna enota je znova odločila enako in koncert prepovedala. “Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo,” je izpostavil načelnik upravne enote Srečko Đurov.

Organizator koncerta se je znova pritožil, v pritožbenem postopku pa je ministrstvo za notranje zadeve junija 2020 ugodilo pritožbi in odpravilo odločbo Upravne enote Maribor. Na ministrstvu so presodili, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka in ne izvajanja kaznivega dejanja. Zgolj intuicija ali indici, da bi morda lahko prišlo do kaznivega dejanja, pa po takratnih besedah Hojsa “niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen