Sodnica Klokočar Zupančič, ki je Janšo označila za diktatorja, ovadila DS Gorenaka, ker je to problematiziral in objavil

14

Sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki je bila zaradi kritičnih zapisov na račun vlade razrešena vodenja oddelka sodišča, je vložila tožbo zoper dr. Vinka Gorenaka, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Ta je namreč njene zasebne zapise na družbenem omrežju Facebook javno objavil, so sporočili iz odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle.

PREBERITE ŠE TO: Sodnica Urška Klakočar Zupančič zaradi zavržnih zapisov o Janši izgubila vodenje oddelka na ljubljanskem okrožnem sodišču

Med drugim je sodnica Urška Klakočar Zupančič v zapisu na svojem Facebook profilu novembra lani označila Janeza Janšo za diktatorja. Med drugim je v povezavi s kritiko vlade zapisala, da je virus pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo.

Sodnica “ne pristaja na to, da v zasebnem življenju nima pravice razmišljati in svojih misli tudi komu zaupati. Ta pravica, ki je temelj človekove biti, ne sme biti odvzeta nikomur”. Zato se je tudi odločila za tožbo zoper Gorenaka, so pojasnili v odvetniški pisarni Pirc Musar & Lemut Strle.

Odvetniška pisarna je tako danes na Okrajno sodišče v Ljubljani zoper Gorenaka vložila kazensko zasebno tožbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj po 1. odstavku 140. člena kazenskega zakonika.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade je namreč sodničin zapis objavil na svojem blogu in v spletnem mediju Nova24tv.si brez njenega dovoljenja, ki nedvomno sodi v njeno komunikacijsko zasebnost, s tem pa je napadel njeno neodvisnost ter jo označil za politično aktivistko. Za objavo bi bilo takšno dovoljenje nedvomno potrebno, saj je objavil njeni zasebni pisanji z njenega zaprtega in tako javnosti nedostopnega Facebook profila, so pojasnili v odvetniški pisarni.

Poudarili so še, da se sodnica kot oseba, ki je svoje profesionalno življenje posvetila pravni znanosti in uveljavljanju prava v sodni praksi, brez dvoma zaveda pomena svoje zasebnosti, sploh upoštevajoč funkcijo sodnice, ki jo opravlja zadnjih 12 let. V času njenih zapisov, ki jih je Gorenak javno razširil, je imela na Facebooku zgolj prijatelje, ki so to tudi na Facebooku postali z njenim izrecnim soglasjem. Eden od teh pa je zlorabil njeno zaupanje in zapisa posredoval Gorenaku.

Zaprti Facebook profili niso javni profili. In tudi sodniki so ljudje, ki imajo pravico do svojega lastnega političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej, če gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi oz. v delovanju države, so opomnili v odvetniški pisarni. “Dejstvo, da zasebna tožilka profesionalno opravlja sodniško funkcijo pa ne pomeni oz. ne sme pomeniti, da je njeno (zasebno) delovanje kar v celoti javno in da se mora zaradi opravljanja javne funkcije popolnoma odpovedati svoji zasebnosti,” so še poudarili v odvetniški pisarni. Opomnili so, da je tako stališče v pravni teoriji sprejeto celo za t. i. absolutne javne osebe, ki imajo v najožjem krogu, kamor sodi tudi zasebna komunikacija, pravico do zasebnosti.

Sodnici Urški Klakočar Zupančič je bilo sicer zaradi zapisov o premierju Janezu Janši v zasebni skupini na družbenem omrežju Facebook odvzeto vodenje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču. Predsednica sodišča pa je zoper sodnico Klakočar Zupančič vložila tudi pobudo za začetek disciplinskega postopka.

Št. komentarjev: 14
 1. gajba pravi

  Zakaj je ta oseba še vedno sodnica? Pa kdo to dopušča v naši državi?

 2. roman naprudnik pravi

  na Fejsu ni zasebnosti!

  1. Klinček pravi

   Zamisli, da si je drznila pisati o najsvetejšem, najpoštenejšem, najpametnejšem ljubljenem vodju, ki sploh nima nobene napake, sploh nikogar ne obrekuje na twitterju? To je pa res zrelo za tožbo!

  2. Re gornjemu pravi

   Ti butelj pa facebook očitno ” res poznaš!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Pa ga toži ne.

 4. cdr pravi

  Kaj je SDS, imamo težavo z vladavino prava, z spoštovanjem človeokve zasebnosti(ker zasebni FB profil nedvomno je) ?
  Že videno, od prve prodane Zastavine pištole iz Kočevske reke, pa skoz naprej…

 5. matej pravi

  Kaj hočemo. Dokler sodstvo v Sloveniji ne bo postavljeno povsem na novo, bodo take komi avše delale sramoto vsemu sodnemu cehu.

 6. bruh pravi

  kućanova podivjana divje nestrpna komunajzerska smrdeča pra sica….. klientelistićno zaposlena in mafijsko/ideološko/politično delujoći kader…..ajd… to vemo vsi….. ampak…

 7. bruh pravi

  ops..glede levičarske sodnice pa le tole, smatram , da je zelo sporno in NEVARNO, da je osebam, ki niso sposobne neodvisnega delovanja v sodstvu in so popolnoma

 8. bruh pravi

  ideološko pogojene, da jim je sploh dovoljeno, da sodijo in delujejo znotraj sodstva….ampak iz sodstva , ki izvira iz komunistićnega bauc onovovega smrdečega mafijskega sra nja drugega ni niti možno pričakovati…ajd

 9. raft pravi

  3/4 slovenskih babnic sploh ne bi smele imeti volilne pravice, da o sodnicah in tožilkah raje ne govorim.

 10. raft pravi

  Cena zemljišča nekdanje ladjedelnice kopni
  Ponovni poskus prodaje degradiranega industrijskega območja v Izoli, kjer naj bi v prihodnosti razvijali turizem.
  ———————
  Srbska posla v SLOVENIJI. Oblast zgani se in obrani Slovenijo pred srbskimi lopovi !!!

 11. bruh pravi

  in ponavnjam, čisto vsak levičar je vedno grozno ideološko nestrpen, izrazito nedemokratičen in vedno mafijsko delujoč smrdeči iztre bek…vedno…oni so taki, vedno…ajd..koliko dokazov še potrebujete?
  vse nedemokratične družbe na svetu so bili in so še vedno izrazito levičarske, komunistične , socialistične
  največ klanja in pobojev so opravili taki ali drugačni socialisti
  vse levičarske stranke so izrazito MAFIJSKE…….itd itd itd….
  oni so taki…..

 12. Pubec pravi

  O kakšni zasebnosti pa bivši miličnik nima pojma? Sicer pa bomo eventuelno kazen, plačali davkoplačevalci, ker ti ljudje navadno mahajo s tujim k….m po koprivah

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen