Slovenija v oranžni fazi: Pouk v šolah za celotno OŠ in maturante, odprava omejitev prehoda mej občin in statističnih regij, sproščene omejitve pri številnih dejavnostih, dovoljen večji obseg rekreacije

2

S ponedeljkom bo začel veljati odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, mogoče se bo torej prosto gibati po celotni državi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je dodal, pa ostaja v veljavi omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro.

Po Hojsovih besedah bo omejitev gibanja ponoči sproščena, ko bodo v skladu z vladnim semaforjem epidemiološke razmere to dopuščale. Vlada je sicer na Twitterju v luči sproščanja ukrepov tudi navedla, da bo dovoljeno zbiranje do 10 ljudi.

Ob tem je Hojs zavrnil očitke, da je Slovenija med redkimi državami s tovrstno omejitvijo. Med državami, kjer velja takšen ukrep, je naštel Avstrijo, Ciper, Češko, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Nizozemsko, Romunijo in Španijo. Prav tako imajo “policijsko uro” v delih nekaterih drugih evropskih držav, ponekod omejitev gibanja ponoči le svetujejo, spet druge države pa takšnega predpisa nimajo.

Takšno omejitev torej predpisujejo ali svetujejo v večini evropskih držav, tako da Slovenija po besedah notranjega ministra v tem pogledu ni izjema. Prav tako pa se bo s ponedeljkovim odprtjem občinskih in regijskih meja pridružila večini evropskih držav, v katerih so omejitev gibanja sprostili, je dodal Hojs.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča z nekaterimi izjemami je vlada prvič uvedla v prvem valu epidemije, marca lani. Nato je ukrep nekoliko omilila in določila več izjem, 29. aprila pa je omejitev na občine odpravila. Medtem se je na ustavnem sodišču znašla pobuda za ustavno presojo tega odloka, ustavno sodišče pa je septembra lani ocenilo, da začasna omejitev gibanja na občine ni bila protiustavna.

Prepoved gibanja zunaj občin je vlada nato znova uveljavila v drugem valu epidemije, oktobra. Tedaj je vlada predvidela 13 izjem, za katere je prehajanje med občinami mogoče, med njimi odhod ali vračanje z dela, obisk lekarne ali trgovine in podobno. Decembra pa je med izjeme dodala še športne aktivnosti ali gibanje v naravnem okolju, a je bila ta izjema omejena na regije. Je pa vlada gibanje med občinami začasno sprostila v času božično-novoletnih praznikov, a le na božič in silvestrovo.

Prve ukrepe omejevanja gibanja pa je vlada sprejela že kmalu po prvi potrjeni okužbi s koronavirusom. Sprva so omejitve veljale le za zaprte prostore, 20. marca pa je vlada z nekaterimi izjemami prepovedala tudi zbiranje in gibanje na javnih površinah. Zbiranje je bilo dovoljeno le družinam oz. članom istega gospodinjstva. Ukrepe so nekoliko omilili aprila, ko je vlada dovolila nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini.

Z umirjanjem epidemiološke slike pa je vlada začela rahljati ukrepe glede zbiranja. Ob ponovnem naraščanju okužb je konec junija in julija znova uveljavila omejitev najprej na 50, nato na deset ljudi. Še bolj je gibanje na javnih površinah omejila novembra, znova z izjemo družine in člane istega gospodinjstva. Takšna ureditev je veljala do zdaj, od ponedeljka pa bo znova dovoljeno zbiranje desetih oseb.

Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, vse ostale omejitve, povezane z zbiranji, ostajajo v veljavi. Začasno so tako še vedno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Še vedno pa odlok določa, da lahko minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Minister Janez Cigler Kralj je sicer nazadnje minuli petek upravne enote obvestil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri oziroma največ štiri osebe. Glede na danes spremenjeni odlok je mogoče sklepati, da bo z novim dopisom dovoljena prisotnost 10 oseb.

Vlada je danes na podlagi aktualnih epidemioloških podatkov za državo sklenila, da se s ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Pouk za vse bo potekal v matičnih učilnicah, je na današnji novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodne države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja.

V srednje šole pa se v ponedeljek vrača približno 11.000 dijakinj in dijakov gimnazij in srednjih šol ter približno 650 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih, je povzel Orehovec na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

Pouk v osnovnih šolah bo potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah za učence vseh razredov, učenci učilnic ne bodo menjavali. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učence še naprej ne bodo izvajale dejavnosti zunanjih izvajalcev. Učenci bodo malicali v matičnih učilnicah, kosila pa naj šole organizirajo tako, da bo med učenci čim manj mešanja, je naštel Orehovec.

V mehurčku matičnega razreda bo še naprej potekalo tudi podaljšano bivanje, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj – če le ni nujno – otroci hodijo po pouku domov, je pojasnil državni sekretar. V primeru, da šola za učence 4. in 5. razredov oblikuje heterogeno skupino podaljšanega bivanja, bo tam obvezna uporaba zaščitnih mask tako za učence kot za zaposlene, je navedeno v okrožnici šolam, ki jo je pridobila STA.

Obvezne in neobvezne izbirne predmete bodo lahko izvajali na daljavo ali v matičnem oddelku. V primeru oblikovanja heterogene skupine bodo tako učiteljica kot učenci pri pouku morali nositi zaščitno masko.

Po priporočilu ministrstva se šole v naravi, plavalni tečaji, praktični del prometne vzgoje za kolesarski izpit in ekskurzije do nadaljnjega ne izvajajo.

Dodatna strokovna pomoč za učence s posebnimi potrebami, ki so v šoli, bodo lahko izvajali tudi mobilni učitelji, a le ob doslednem izvajanju vseh priporočenih ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

S ponedeljkom bo v umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah dovoljena izvedba individualnega pouka. V glasbenih šolah se bo individualni pouk za učence v celoti izvajal v prostorih šole, medtem ko bo pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, nadalje potekal v obliki izobraževanja na daljavo. Izjema, ki jo odlok prinaša je možnost, da se pouk predmeta, za katerega šola presodi, da je za nemoteno nadaljevanje oziroma zaključevanje izobraževanja učencev to nujno potrebno, lahko izvaja v prostorih šole, je zapisano v okrožnici.

Še naprej pa bo na daljavo potekal pouk skupinskih predmetov predšolske glasbene vzgoje, glasbene in plesne pripravnice, baleta, sodobnega plesa, nauka o glasbi, solfeggia, orkestrov, pevskega zbora in komorne igre. Prav tako se v prostorih šole ne izvajajo nastopi učencev, še navaja okrožnica.

V matičnih razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas.

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah bodo s ponedeljkom dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev, te izjeme veljajo tudi za dijaške in študentske domove, je dodal Orehovec.

Za vrtce tudi s ponedeljkom ne bo sprememb. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije je v vrtce ta teden vključenih 74 odstotkov otrok, medtem ko je na današnji dan v šolah približno 90 odstotkov vseh učencev prvega triletja, je navedel državni sekretar.

Ob tem je vse pozval k doslednemu spoštovanju veljavnih priporočil NIJZ, “da bi lahko vrtci, šole in fakultete ostali odprti do konca šolskega leta”.

Šole in fakultete je 16. marca po razglasitvi epidemije zaprla še vlada Marjana Šarca. Vsi učenci in dijaki so se nato dva meseca izobraževali na daljavo. 18. maja so se v šole najprej vrnili učenci prvega triletja in dijaki zaključnih letnikov. Teden dni pozneje so v šole odšli učenci devetih razredov, 1. junija učenci 4. in 5., dva dni pozneje pa še učenci 6., 7. in 8. razredov. Dijaki preostalih letnikov so se do konca šolskega leta izobraževali na daljavo, v šolo pa so lahko prišli le po spričevala.

V novem šolskem letu je pouk za vse znova stekel v šolah, a ne za dolgo. 19. oktobra so šole zaprli za učence od vključno 6. razreda in dijake. Sledile so krompirjeve počitnice, po katerih so doma ostali še vsi preostali. 26. januarja so se v šole najprej vrnili učenci prvega triletja v devetih t. i. rdečih statističnih regijah, ta torek pa še učenci prvega triletja v preostalih regijah.

Osnovnošolci se bodo ob napovedanem vračanju vseh v šole izobraževali po t. i. modelu B, ki predvideva šolanje vseh v šolah ob spoštovanju priporočil in ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužb. Dijaki zaključnih letnikov pa se bodo izobraževali po modelu C, kar glede na avgusta predstavljeni načrt pomeni, da se jih bo polovica dva tedna izobraževala doma, druga polovica pa v šoli, nato pa se bodo za naslednjih 14 dni zamenjali.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni z danes sprejetimi sprostitvami omejitev pri dejavnostih. Najbolj pozdravljajo odločitev, da ne bo več potreben negativen test za stranke nekaterih storitev, npr. kozmetičnih salonov.

“V OZS smo zadovoljni, da je dobršen del sprostitev prišel na pobudo OZS,” je za STA dejal predsednik OZS Branko Meh in pozdravil odločitev, da bo država krila stroške testiranj ter da strankam kozmetičarjev in nekaterih drugih ne bo več treba predložiti negativnega testa na koronavirus. “Nekateri kozmetični saloni se ravno zaradi tega niso odprli,” je dejal Meh.

V zbornici upajo, da se bodo lahko kmalu odprli tudi gostinski lokali in namestitve oz. turizem. Meh verjame, da bo država v vmesenem času gostincem, hotelirjem, avtobusnim prevoznikom, ki so vezani na turizem, in drugim priskočila na pomoč.

V sekciji kozmetikov pri OZS so z odločitvijo vlade o ukinitvi obveznih testiranj za potrošnike zelo zadovoljni. Kot je za STA dejala predsednica sekcije Petra Mrhar, jo veseli, da se očitno začenja ponovna normalizacija njihovega poslovanja. “Absolutno gre za pomemben korak na poti k izboljšanju razmer za našo dejavnost,” je dodala.

V Sindikatu trgovine Slovenije pa so kritični do obveznega testiranja zaposlenih. Kot so zapisali v pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ki so ga posredovali tudi medijem, razumejo, da je testiranje pred nastopom dela nujno za zaposlene v prodajalnah, ki so bile zaprte več mesecev. “Ne razumemo pa, zakaj je z odlokom določeno obvezno tedensko testiranje tudi za trgovce, ki so delali že sedaj – torej v živilskih trgovinah – kljub trendu upadanja števila okužb, medtem ko so bili v času najvišjega števila okužb nepomembni in ‘nevidni’,” so izpostavili.

Ob lanskem začetku epidemije so v sindikatu vlado pozivali k poostrenim zaščitnim ukrepom za zaposlene, a jih je ignorirala, so zapisali. “Tedaj ni nanje pomislil nihče. Dolžni so bili delati v nemogočih razmerah. Delali so šest dni v tednu, najmanj 48 ur tedensko, niso imeli ustrezne varnostne zaščite ter bili neposredno izpostavljeni virusu zaradi navala in nenadzorovanega vstopa kupcev v prodajalne, torej brez obveznosti testiranja, ki ga sedaj določate z odlokom,” so navedli.

Če je testiranje vendarle nujno, pa naj država zagotovi ustrezno število testirnih mest in celostno kritje stroškov testiranja, so še pozvali.

Na težave, s katerimi se zaradi obveznega testiranja soočajo zaposleni, so opozorili tudi v reprezentativnih sindikalnih centralah. Pri tem so posebej opozorili na nekorektne in po njihovem prepričanju nezakonite prakse nekaterih delodajalcev, ki so skrb in strošek za izpolnitev pogoja testiranja prevalili na delavce.

“Odgovornost za varnost in zdravje na delovnem mestu sta po zakonu na strani delodajalca, stroški ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, med katere zagotovo sodijo tudi ukrepi za preprečevanje in omejevanje širjenja virusa, pa ne smejo bremeniti delavcev, temveč mora te stroške prevzeti delodajalec,” so poudarili.

Vse delodajalce so tako pozvali, da naj delavcem čas testiranja priznajo kot delovni čas in da naj stroškov testiranja ne prelagajo na zaposlene.

V Sloveniji se povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je potrdil, da rekreacija tako ne bo več omejena zgolj na družino in individualno. Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi ostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj, je odločila vlada na sinočnji in današnji seji.

S ponedeljkom, 15. februarjem, bo za uporabo žičniških naprav veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki, je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dodal je, da kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila, kar velja tudi za vse druge dejavnosti.

Med drugim bodo od ponedeljka dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih ne le najvišje kategorije, ampak tudi 2. slovenske lige in 1. mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva.

Prav tako je v kolektivnih in individualnih športih kot doslej še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih tekmovanj.

Št. komentarjev: 2
 1. raft pravi

  Notranji minister Aleš Hojs je vložil kazensko ovadbo zaradi groženj uporabnika Facebooka Alojza Breznika, ki mu je napisal, da je “pes ki ga je potrebno likvidirati.” Hojs se čudi, da za okrožno državno tožilko Klementino Prejac omenjene besede ne predstavljajo “resne grožnje”
  ————————
  Je-beš slovenska rdeča sodišča u pi-zdo materino! OBVEZNO morajo biti s tem primerom seznanjene ustrezne institucije v EU. To je primer, ki bo v EU razgalil to rdečo slovensko so-drgo.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Vojna se nadaljuje. A enkrat bo te vojne konec.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen