Ob zmanjševanju števila covidnih bolnikov bolnišnice postopoma začenjajo redne programe

0

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se še naprej zmanjšuje, zato se bo zdravstveni sistem postopno pričel ukvarjati z rednim programom. Sedemdnevno povprečje okužb ostaja nespremenjeno, na IJS pa ocenjujejo, da epidemija glede na število pozitivnih testov stagnira. V Slovenijo je medtem prispela tudi nova pošiljka cepiv.

V nedeljo so ob 1428 PCR testih potrdili 247 koronavirusnih okužb, delež pozitivnih PCR testov je znašal 17,3 odstotka, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 744 in tako v primerjavi s soboto ostaja nespremenjeno.

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov stagnira, po njihovi oceni je namreč reprodukcijsko število približno ena. Po njihovih napovedih bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja ob trenutnem razvoju epidemije ukrepov dosegli sredi maja.

Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih IJS dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 13. maja.

V nedeljo se je nekoliko povečalo število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19. Bolnišnično zdravljenje je namreč v nedeljo potrebovalo 18 bolnikov več kot dan prej, dva več pa sta potrebovala intenzivno nego. Skupno so bolnišnicah zdravili 584 covidnih bolnikov, 104 so potrebovali intenzivno nego, 13 so jih iz bolnišnic odpustili.

Zaradi izboljšanja epidemiološkega položaja v državi in zmanjšanja hospitaliziranih covidnih bolnikov bolnišnici Topolšica in Sežana nista več covidni bolnišnici in lahko začenjata izvajati svoj redni program, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Po besedah Fortejeve smo trenutno v prvi fazi izhodne strategije bolnišnic iz epidemije, saj se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov zmanjšalo pod 700. Poleg tega, da bolnišnici Topolšica in Sežana več nista predvideni za obravnavo covidnih bolnikov, so v tej fazi tudi izdali priporočilo bolnišnicam, naj imajo 10 odstotkov svojih zmogljivosti namenjenih za covidne bolnike. Izjema pri tem je klinika Golnik, ki je specializirana za pljučne bolezni, kjer naj bo ta delež za covidne bolnike 15 odstotkov.

Fortejeva upa, da bomo v kratkem prešli v drugo fazo izstopne strategije, ki nastopi takrat, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 500. Takrat za covidne bolnike ne bodo več predvidene bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola, ki bodo lahko pričele z rednim programom.

Splošna bolnišnica Jesenice bo v drugi fazi zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote ukinila intenzivno enoto za covidne bolnike, na novo sprejete intenzivne covidne bolnike bodo nameščali na Golnik, kirurške bolnike pa v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Tretja faza izhodne strategije bo sledila, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi padlo pod 250. Takrat bodo covidne bolnišnice ostale UKC Ljubljana in Maribor, klinika Golnik ter celjska, novomeška in šempetrska bolnišnica, je danes pojasnila Fortejeva.

V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 100, pa bodo te bolnike oskrbovali še v obeh kliničnih centrih in na Golniku. V primeru še večjega padca bolnikov se ukinejo tudi intenzivne postelje za covidne bolnike na Golniku.

Povedala je tudi, da bodo vse bolnišnice v urgentnih centrih ohranile sive cone, kjer bodo izolirale bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Če je bolnik pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo.

V Slovenijo je medtem prispela nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, gre za 22.230 odmerkov, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Za drugi odmerek cepljenja je predvidenih 2200 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ostali za prvi odmerek. Cepivo bo namenjeno starejšim od 80 let, če ga bo kaj ostalo, pa tudi za starejše od 75 let.

Na inštitutu v četrtek pričakujejo pošiljko z 8400 odmerki cepiva Moderne, od katerih bo 4200 namenjenih za drugi odmerek. Celotna pošiljka cepiva AstraZenece, ki bo predvidoma v Slovenijo prišla v petek, a količina odmerkov še ni znana, pa bo namenjena za prvi odmerek.

Po podatkih NIJZ so doslej v Sloveniji z enim odmerkom cepili 94.304 ljudi, kar je 4,5 odstotka prebivalstva, z drugim pa 49.918 ljudi.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 11.032 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen