Newyorške borze začele s padci; vlagatelje skrbi, da bo pospešeno tiskanje denarja v ZDA okrepilo inflacijo

0

Trgovalni dan na newyorških borzah se je začel s padci osrednjih indeksov. Vlagatelje skrbi hitra rast zahtevane donosnosti na ameriške državne obveznice v začetku letošnjega leta, ki je povezana z bojaznimi, da se bo v ZDA hitro okrepila inflacija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Donos do dospelosti 10-letnih ameriških obveznic se je danes približal 1,5 odstotka. Zgodovinsko gledano so zahtevane donosnosti obveznic še vedno nizko, a se hitro zvišujejo. Vlagatelje skrbi, da bo pospešeno tiskanje denarja v ZDA okrepilo inflacijo.

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je sicer v nastopu v ameriškem kongresu v sredo znova zavrnil špekulacije o morebitnem skorajšnjem zviševanju obrestnih mer. Ob bojaznih o hitrem porastu inflacije je podčrtal, da je rast cen nekaj drugega kot vztrajno visoka inflacija. “Slednje ne pričakujemo in če jo vseeno dobimo, imamo načine za spopad s tem,” je dejal.

Na trgih je pozitiven dejavnik tudi novica o novem cepivu. Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) je v sredo ocenil, da je cepivo, ki ga je razvilo ameriško podjetje Johnson & Johnson, visoko učinkovito proti hudim oblikam covida-19.

Industrijski indeks Dow Jones je v prvih 20 minutah trgovanja zdrsnil za 0,12 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je beležil 0,22-odstotni padec, širši S&P 500 pa je bil 0,11 odstotka pod gladino.

Na evropskih borzah so vlagatelji medtem bolje razpoloženi. Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do okoli 15.30 po srednjeevropskem času okrepil za 0,16 odstotka. Frankfurtski DAX je pridobil 0,12 odstotka, pariški CAC 40 pa 0,34 odstotka. FTSE 100 je bil v Londonu 0,29 odstotka nad gladino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen