Misija WHO na Kitajskem zaenkrat brez uspeha pri odkrivanju izvora koronavirusa, po svetu vse bolj zaskrbljeni zaradi novih različic

2

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so zaključili svojo misijo na Kitajskem, pri čemer pa niso odkrili izvora novega koronavirusa, kar je njihova naloga. Po svetu se medtem nadaljuje cepljenje proti novemu covidu-19. V državah pa se še krepi zaskrbljenost zaradi novih, bolj nalezljivih različic novega koronavirusa.

Misija WHO ob svojem obisku na Kitajskem ni uspela identificirati živalskega izvora novega koronavirusa. Znanstveniki domnevajo, da je za pandemijo covida-19 kriv preskok virusa z netopirja na človeka, verjetno preko še kakšnega drugega sesalca. A kot je pojasnil vodja kitajske ekipe strokovnjakov, ki je delala skupaj z ekipo WHO ob njenem obisku na Kitajskem, Liang Wannian, jim naravnega rezervoarja virusa zaenkrat ni uspelo identificirati.

Raziskave sicer po njegovih besedah nakazujejo, da se novi koronavirus lahko širi tudi na dolge razdalje preko t. i. hladne logistične verige. To bi lahko govorilo v prid teoriji, ki se je zadnje mesece razširila na Kitajskem, po kateri je bil virus v to državo v bistvu uvožen od drugod.

Po besedah Lianga strokovnjaki WHO tudi niso našli “nobenega znaka”, da naj bi bolezen v Wuhanu, domnevnem epicentru pandemije, krožila že pred decembrom 2019, ko so uradno potrdili prve primere.

Peter Ben Embarek, vodja ekipe strokovnjakov WHO, je Liangovo trditev potrdil. Zavrnil je tudi sporne teorije, po katerih naj bi virus nastal v laboratoriju.

Kitajski voditelj Xi Jinping pa je medtem na vrhu Kitajske s 17 državami Vzhodne in Srednje Evrope tem ponudil cepiva proti covidu-19, ki so jih razvila kitajska podjetja, ter jih pozval h krepitvi sodelovanja.

Kot je spomnil v nagovoru, je Srbija doslej od enega kitajskega podjetja prejela že milijon odmerkov cepiv. Pogodbo o tovrstnem sodelovanju je že podpisala tudi članica EU Madžarska, je izpostavil in dejal, da bodo aktivno preučili tudi vsako drugo morebitno prošnjo katere od držav v regiji.

Madžarski premier Viktor Orban je pohvalil kitajske znanstvenike, ki razvijajo cepiva proti covidu-19. Madžarska je namreč konec januarja kot prva članica EU odobrila cepivo proti covidu-19 kitajskega podjetja Sinopharm in kmalu zatem z njim sklenila pogodbo o dobavi petih milijonov odmerkov. Pred tem je Madžarska postala tudi prva članica unije, ki je izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva Sputnik V.

Na vrhu je med drugim sodeloval tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, katerega država prav tako svoje prebivalce cepi s cepivom podjetja Sinopharm in po novem tudi z ruskim Sputnikom V. Kot je poudaril Vučić, nameravajo do konca tega meseca z dvema odmerkoma cepiti milijon ljudi.

Rusko cepivo uporabljajo tudi v Iranu, kjer so cepljenje proti covidu začeli danes. Prve so cepili zdravnike in medicinske sestre v bolnišnici imama Homeinija v prestolnici Teheran.

Rusija je za odobritev svojega cepiva zaprosila tudi že v Evropski uniji, kjer pa še ni prejelo zelene luči. V Moskvi sicer ne verjamejo, da bi lahko svoje cepivo v EU dostavili pred majem ali junijem.

V uniji se sicer nadaljuje cepljenje proti tej bolezni, na Hrvaškem so začeli drugo fazo, v kateri se bodo lahko cepili starejši od 65 let in kronični bolniki.

Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly je medtem glede cepljenja poudarila, da je treba ohraniti zaupanje javnosti. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki ima eno ključnih vlog v odzivu EU na pandemijo covida-19, je zato pozvala k večji preglednosti delovanja. Zavzela se je tudi za večja pooblastila centra pri zbiranju informacij in zakonodajalce v EU pozvala k razmisleku o tem.

V uniji trenutno cepijo s cepivi Pfizer/BioNTecha, Moderne in Astrazenece. Za sledenje so znanstveniki ugotovili, da po okužbi z bolj nalezljivo južnoafriško različico novega koronavirusa nudi zgolj omejeno zaščito pred blagim do zmernim potekom bolezni.

Ta različica veliko skrbi med drugim povzroča v Avstriji, kjer se je močno razširila predvsem v deželi Tirolska. Tam so potrdili okoli 300 primerov okužbe z južnoafriško različico. Avstrijska zvezna vlada je danes odločila, da bo od petka ob izstopu iz te dežele treba predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. To je utemeljila z nižjo učinkovitostjo AstraZenecinega cepiva.

Na avstrijskem Koroškem pa skrbi povzroča britanska različica tega virusa, ki je prav tako bolj nalezljiva od večine drugih. Predstavlja namreč že kar 20 odstotkov vseh okužb z novim koronavirusom. Za širjenje okužb so v prvi vrsti kriva zasebna druženja.

To različico, ki so jo potrdili tudi v BiH, so prvič zabeležili konec lanskega leta v Veliki Britaniji. Njenim državljanom in prebivalcem, ki pridejo v državo in ne sporočijo, da so bili v kakšni od držav s t. i. rdečega seznama, bo po novem grozilo do deset let zapora.

Zaradi novih različic so zaskrbljeni tudi v ZDA, od koder pa poročajo o umirjanju epidemioloških razmer. Minuli teden so tam našteli 825.000 novih okužb s koronavirusom, kar je 25 odstotkov manj kot teden prej. Dnevno se sedaj okuži povprečno po 117.000 ljudi, kar je najmanj od novembra.

Št. komentarjev: 2
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Čista lažna novica.
  boditevcvetju

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Vemo resnično zgodbo. * ČE * effing virus sploh obstaja, patent pravi, da je bil gensko zasnovan na angleškem inštitutu Pirbright (20% delnic tega podjetja je v lasti Queen Lizard-saff), patentiran v ZDA (vendar upoštevajte sliko patenta se “Zakon o boksu” uporablja za UPC in številko patenta, ki učinkovito in zakonito odstranjuje podatke s strani) in so ga agenti MI5 in MI6 izdali v Wuhanu … (Right Betsy in Thomas ??)
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen