Legendarni “upornik brez razloga” James Dean bi danes praznoval 90 let

21

Mineva 90 let od rojstva ameriškega igralca Jamesa Deana, ki je kljub le nekaj vlogam v filmih obveljal za zvezdniški idol ter simbol uporniškega, tragičnega in večno mladega junaka. Vse to je upodabljal v filmu Upornik brez razloga režiserja Nicholasa Raya, v katerem je ustvaril prototip nerazumljenega mladeniča, ki se ne znajde v svetu odraslih.

Dean se je rodil 8. februarja 1931 v Marionu v ameriški zvezni državi Indiana. Leta 1949 se je preselil v Los Angeles in pozneje v New York. Dve leti je študiral igralstvo, potem pa začel nastopati v New Yorku. Leta 1951 je dobil prvo manjšo vlogo v vojni drami Fixed Bayonets! režiserja Samuela Fullerja.

Leta 1952 se je uspešno udeležil avdicije Actors Studia igralskega guruja Leeja Strasberga. Šola je učila, da se igralec pri vživljanju v vlogo opira na svoja doživetja in spomine. Igral je tudi na broadwayskih odrih in v več televizijskih serijah, med drugim tudi ob poznejšem predsedniku ZDA Ronaldu Reaganu v epizodi The Dark, Dark Hours (1954). Glavno vlogo je odigral v prvem celovečercu Vzhodno od raja (1955) v režiji Elie Kazana, posnetem po romanu Johna Steinbecka. V filmu je upodobil nemirnega in samosvojega fanta.

V filmu Upornik brez razloga (1955) o razmerah med mladimi na robu družbe je ustvaril prototip nerazumljenega mladeniča, ki se nenehno upira vsem, predvsem pa zavrača malomeščanske vrednote. Tudi v filmu Velikan (1956), posnetem po romanu Edne Ferber, je upodobil posebneža.

Premiere Upornika brez razloga in poslednjega filma Velikan v režiji Georgea Stevensa z Elizabeth Taylor in Rockom Hudsonom ni dočakal kot tudi ne dveh nominacij za oskarja.

V avtu, s katerim se je udeleževal cestnih dirk, je blizu kalifornijskega Salinasa septembra leta 1955 umrl v prometni nesreči, star komaj 24 let.

Bil je prvi, ki je bil posthumno nominiran za oskarja za najboljšega igralca in ostaja edini z dvema posthumnima nominacijama za zlati kipec. Ameriški filmski inštitut ga je uvrstil na 18. mesto 100 zvezdnikov zlate dobe Hollywooda.

Postal je popkulturna legenda, ki označuje mladost, hitrost in upor in ki jo povzema njegova slavna izjava: “Sanjaj, kot da boš živel večno. Živi, kot da boš umrl danes.”

Št. komentarjev: 21
 1. exodus pravi

  Keith Ledger pa je bil prvi, ki je posthumno prejel oskarja. Oba si zaslužita slavo in hvalo za svoj igralski talent. Žal mi je, da jih ni usoda obdržala pri življenju.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Ja pa ja. Bil je objestnež, ki je mislil, da je življenje tako kot na filmskem traku.
  Hollywood pa je itak prevarantska tvorba. Glavna vloga Hollywooda pa je, da odvrača pozornost človeškemu umu in ga zabava. Trajno odvračanje pozornosti, da ne boste postali grožnja “eliti”, da ne bi preveč razmišljali.
  boditevcvetju

 3. exodus pravi

  Hoj, ne boš me prepričal, da JD ni znal igrati in, da je Hollywood pokvarjen zaradi igralcev. Oni se preživljajo z igro kot se jaz preživljam trenutno s financami. To je moj užitek, trudim in učim se vsak dan in rada delam. Tako preprosto je razumeti JD ali HL. Denar pa deli nekdo drug in ta tudi meni piše navodila. Nič zato, dokler delam s čisto vestjo je to najboljši način, da preživim.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Hollwood Ameriko in svet bombardira s filmi polnimi nasilja, posilstev, in kriminala vseh vrst? Zakaj nas Hollwood neprestano zasipa s filmi v katerih prikazujejo nasilje, strahote in prelivanje krvi. Potem pa govori, da taki filmi sploh nimajo vpliva na mlade ljudi kar seveda ni res: vsi posnetki in filmi vplivajo na človeški um.
  Kakšen namen je vse to? Obstaja razlog zato. Bolje bi bilo, da malo razmislite o tem.
  boditevcvetju

 5. exodus pravi

  Happy Yack, res je da ZF buri predvsem fantovsko domišljijo, vojni filmi v prikazih nasilja prav tako. Zakaj, mogoče veš ti? Kar se tiče spolnosti, mene moti že to, da je le ta svobodna, brez obvez in res tako prikazana v ameriških filmih od nekdaj.
  O perverznostih raje ne govorim, ker jih itak zavračam. Hollywood sam je plačal ogromen davek kar zadeva varanje, menjavanje partnerjev. Sami so nesrečni zaradi tega. Mene pa ta del filma ne bo pokvaril do te mere, da bom živela kot oni. Življenje ni ameriški film, vsak pa je že videl kakšen dober ameriški film o ljubezni, prijateljstvu, zgodovini in življenju. Prosim, ne me vikat.

 6. haapy yack pravi

  hoj
  Za traparije iz Hollywooda s kateri zasipavajo planet so dobro plačani. Ker trapst folk vse to požre.
  Cilj je sam en. Da ljudje ne bi preveč razmišljali. Zato maš tolk masovnih medijev, game – showov, trapst blebetanje televizijskih žajfnic, vsak večer, poneumljajoče nesmisle v situacijskih komedijah, zabvni parki, droge, alkohol in vse druge vrste zabave.
  boditevcvetju

 7. exodus pravi

  Drnovšek je proti koncu svojega življenja dpoznal, da je TV brez veze, izguba časa. Meni je tv sprostitev; je vir informacij. Ne predstavljam si sveta brez tv.

 8. haapy yack pravi

  hoj
  Dober tek.
  boditevcvetju

 9. exodus pravi

  Happy Yack, ti si fake.

 10. haapy yack pravi

  hoj
  Sedem demonov Walt Disneya.
  https://www.bitchute.com/video/VRgYRGrrYwOn/
  zig
  boditevcvetju

  1. exodus pravi
 11. haapy yack pravi
 12. exodus pravi

  Še vedno nimajo igralci nič pri temu razen to, da imajo velik denarja.
  Nadal je rekel: ne moreš živet tako, da vsak dan gledaš kolk ima sosed velik tv.

 13. haapy yack pravi

  hoj
  Igralci so del igre. Zato so lahko globalist na dolar zapisal Annuit Coeptis ali,, Naše delo je okronano z uspehom” to pomeni ,, Prevzeli smo Ameriko. Amerika je trdo spala in ni to niti opazila.” Vsi smo nategnjeni. In, če se ne zbudimo se nam bo zgodila popolna katastrofa. Ampak nič bat ljudje še sladko spijo.
  boditevcvetju

  1. exodus pravi

   Ti si kot en mesija (oznanjevalec). Eni v ameriki že čakajo konec sveta in delajo zaloge, če bodo preživeli. Eni bežijo živet v gore kjer ni elektromagnetnega sevanja.
   Mogoče je korona kriva ali pa prestiž, da gre svet v skrajnosti. Vsak normalen bi se moral zamisliti. Vseeno pa so ljudje tisti, ki se trudijo življenje obrniti na bolje.

   1. exodus pravi

    Na Kaninu bodo snemali Hollywoodski film. Kdo bi jim branil (dokler ne bodo kakšne škode naredili)?

 14. exodus pravi

  O dolarju in napisu na njem … glej you tube: na robu znanosti: globalizacija.

 15. haapy yack pravi

  hoj
  Ljubitelji globalizacije. Motiv Rockefllerjja in njihovih zaveznikov je ustvart svetovno vlado s kombiniranjem superkapitalizma in komunizma pod eno kapo, vse pod njihovo kontrolo… Poskušam povedati, da je to zarota? Ja. Prepričan sem, da obstaja taka spletka, mednarodnega obsega, ki je načrtovana več genracij in je neverjetno kruta v svojih namerah.
  – Član kongresa Larry P. McDonald, 1976., umrl v Boingu 747 Korean Airlinesa, ki so ga sestrelil Rusi.
  boditevcvetju

 16. haapy yack pravi

  hoj
  Škandalozno! Nasin vojni dokument o načrtu depopulacije.
  https://www.youtube.com/watch?v=Y9DAQlBw1Wc
  boditevcvetju

  1. exodus pravi

   James Dean je v nebesih in pazi na mene. I have no fear.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen