KUL pogrebci še enkrat promovirali svoj politični pogreb, ki se bo zgodil drugi teden

16

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva. Erjavec je med bistvenimi očitki vladi izpostavil rušenje temeljnih ustavnih načel.

V izjavi za medije v DZ je predsednik DeSUS med drugim opozoril, da aktualna vlada države ne pelje v smeri temeljnih ustavnih načel, kot so načelo delitve oblasti, svoboda medijev, spoštovanje človekovih pravic in vladavina prava, pa tudi drugih načel, ki Slovenijo opredeljujejo kot ustavno demokracijo.

Nasprotno, vlada, zlasti pa njen predsednik Janez Janša, po Erjavčevem mnenju velike napore vlaga v rahljanje temeljnih ustavnih načel, v rahljanje nadzornih institucij ter v vzpostavitev t. i. druge republike, kar “je tudi glavni cilj programa stranke SDS”. To pa pomeni, da bi šli po poti “avtoritarne demokracije”, v kateri ima največjo vlogo “veliki vodja, s pomočjo stranke, ki mu brezkompromisno sledi”.

Izpostavil je tudi, da vlada v boju proti epidemiji covida-19 nima učinkovitih rešitev, pač pa ukrepa v smeri omejevanja človekovih pravic in svoboščin, to pa povzroča hude družbene posledice, je dejal Erjavec. V javnosti je tako veliko nezadovoljstva, razpoloženje med ljudmi je slabo, prevladujeta strah in negotovost, je navedel.

Zato je po njegovih besedah nastopil čas, da poslanke in poslanci odločijo, ali podpirajo politiko, ki jo vodi Janša in ki da pelje v smer avtoritarne demokracije, ali pa si želijo novo, odprto in demokratično politiko, ki upošteva stroko in v družbo ne vnaša strahu in negotovosti.

Podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice je prispevalo vseh pet poslanskih skupin, vsaka po dva. Kot je pojasnil Erjavec, sta ga od poslancev DeSUS prispevala vodja poslanske skupine Franc Jurša in poslanec Jurij Lep, na glasovanju za mandatarja pa pričakuje vsaj tri glasove podpore iz poslanske skupine DeSUS.

Da bi konstruktivna nezaupnica uspela, bi Erjavec sicer moral zbrati vsaj 46 glasov, ki pa jih predlagatelji sami nimajo. Na vprašanje o morebitnih pogovorih s poslanci SMC v zadnjih dneh je Erjavec kljub temu odgovoril nikalno, prav tako je zatrdil, da ne izvajajo nikakršnih pritiskov. Pričakujejo, da se bodo pač odločili po svoji vesti, je pojasnil.

Erjavec je še zagotovil, da soglasja h kandidaturi za mandatarja tokrat ne bo umaknil, tudi če zaradi poslovniški določil ne bi mogli zagotoviti glasovanja vseh poslank in poslancev na tajnem glasovanju. Prav se mu zdi, da namreč opravijo razpravo o smeri, v katero aktualna vlada pelje državo.

Na vprašanje, ali bo v primeru fiaska na glasovanju oz. v primeru, da bo prejel manj kot 42 glasov, prevzel odgovornost, je Erjavec med drugim odgovoril z besedami, da je njegova odgovornost predvsem v tem, da bo poslancem dana priložnost, da se odločajo o prihodnosti države. “Fiasko za državljane, za Slovenijo, naš mednarodni položaj bo, če se bo ta politika nadaljevala,” je prepričan.

Tudi v primeru neuspeha tako ne namerava odstopiti kot predsednik DeSUS, saj da se v politiko ni vrnil zato, da bi uspel s konstruktivno nezaupnico, ampak zato, da konsolidira DeSUS.

Izida glasovanja predsednik LMŠ Marjan Šarec ni želel napovedovati. Kakršen koli že bo, za opozicijo po Šarčevih besedah “ne more biti poraz”, saj je opozicija dolžna storiti vse, da se stanje v državi izboljša. Želi si, da bi bilo “toliko razuma in modrosti”, da bi poslanke in poslanci uvideli, da je treba drastično zamenjati smer, v katero pluje država.

Tudi predsednica SD Tanja Fajon je poudarila, da je odgovornost v rokah poslank in poslancev, SD bo po njeni napovedi prispevala svojih 12 glasov. Kot je dodala, z vlaganjem konstruktivne nezaupnice skušajo zlasti tudi okrepiti zaupanje ljudi v slovensko politiko in v normalnost, ki jo želijo povrniti državi skozi dialog in skozi pomirjujočo in verodostojno politiko.

“Stanje v Sloveniji še nikoli v 30 letih ni bilo slabše, kot je zdaj, pod vlado Janeza Janše,” pa je ponovil koordinator Levice Luka Mesec. Za to stanje pa po njegovih besedah ni kriva epidemija, pač pa način, kako se vlada z njo sooča oz. kako epidemijo “izkorišča v svoje strankarske namene”. Glasovanje bo po njegovi napovedi tesno.

Predsednica in poslanka SAB Alenka Bratušek je zagotovila, da bodo na glasovanju prispevali vseh pet glasov poslanske skupine. Vse poslanke in poslance pa je ob tem pozvala, naj razmislijo, zakaj so jih državljanke in državljani poslali v DZ.

Glede na poslovniške roke bi o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše poslanci lahko razpravljali in odločali že v petek, najpozneje pa prihodnjo sredo. Najverjetnejši dan naj bi bil sicer ponedeljek. DZ namreč po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Opozicijske stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), so konstruktivno nezaupnico ponovno vložile po manj kot enem mesecu od prve. 15. januarja so jo vložile z 42 poslanskimi podpisi. A do glasovanja ni prišlo, saj je Erjavec z obrazložitvijo, da iz epidemioloških razlogov ne bi mogli vsi podpisani poslanci glasovati v DZ, soglasje h kandidaturi pozneje umaknil.

Št. komentarjev: 16
 1. bruh pravi

  uff…koliko krat vam moram zapisati in dokazati kakšen nestrpni , mafijsko delujoči, globoko nedemokratični smrdeči gn oj je VEDNO levičar oz. levičarka…ajd..bodimo resni..
  vse nedemokratične dražave na svetu so izrazito levičarske, komunstične oz. socialistične…..
  največ mrtvih v zgodovini so povzročili taki ali drugačni socialisti..

  ni večje mafije na svetu kot so legalizirani levičarski samooklicani “social ali ne – demokrati”…ajd
  saj ni težko razumet tega, mar ne?

 2. bruh pravi

  vsak normalen , pošten, delaven, strpen vidi le 3 smrdeče pra sce in 2 smrdeči svi nji …ajd…..ogabni

 3. grega pravi

  Navaden luzer tale Korli 🙂

 4. exodus pravi

  Kateri levičar se upa izpostavt in zagovarjat teh 5 opic? Ali so to idoli vseh vas, ki ste proti Janši? Res moraš biti samomorilen, če si želiš take predstavnike za Slovenijo. Šarec: to je naša dolžnost, nimamo kaj za izgubit. Tvoja dolžnost je samo še to, da zgineš iz javnega življenja. In če nimaš več kaj izgubit, si oplel na vse možne načine.
  Fajonka, ti pa si puran, govoriš kot tvoj vzornik Kardelj in še misliš, da te leta 2021 kdo posluša? En bolj katastrofa kot drugi.

 5. exodus pravi

  Levičarjevi idoli. Jaz bi raje umrla kot podpirala te idiote.

 6. raft pravi

  No, če je tale cvetober slovenskih levičarjev izbral za svojega vodjo neumnega in pokvarjenega Rjavca, me prav zanima, kako zabiti in pokvarjeni so šele oni?

 7. Krnekdo pravi

  Pa se je jajo spet ” izkazal” s sramotnim twitom, da so to opazili tudi v Bruslju. Mislim na tweet Fajonovi. Upam, da se mu bo ta njegova manira kdaj vračala

 8. raft pravi

  Krnekdo, to lupino od babe pa res ne moreš užaliti. Užališ lahko samo poštenega.

  1. Krnekdo pravi

   Človek je , tako kot jaz in upajmo ti! Janša pa brez najosnovnejše manire- pietete

 9. Krnekdo pravi

  Človek je, kot jaz in upajmo , ti! On pa brez manire- pietete

 10. Krnekdo pravi

  Človek je, kot jaz in upajmo , ti! On pa……?

 11. raft pravi

  Krnekdo, a je driska udarila?

  1. Krnekdo pravi

   Ni vsem dovoljeno napisati vsega, tako kot tebi, zato je pač potrebno večkrat poizkusiti

 12. exodus pravi

  Janša je začel obračati Slovenijo na bolje. Fajonka jo želi vrniti v čas komunizma. Slovenci bodo razumeli razliko!

 13. Re gornjemu pravi

  Najdi si moškega , da ne boš tu orgazmirala

 14. exodus pravi

  Re gornjemu je od vseh komentatorjev na politikisu najbolj zvest levici.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen