KUL-ovci že povsem obupani: Sedaj vložitev konstruktivne nezaupnice ne glede na število podpisov pod predlog, do februarja 2022 bodo prišli na 3 poslanske podpise

1

Stranke KUL bodo v sredo dorekle podrobnosti vložitve konstruktivne nezaupnice, ki jo je za prihodnji teden napovedal Karl Erjavec. S koliki podpisi bo podprta, za LMŠ in SD ni tako pomembno. Po mnenju poslanca Levice Luke Mesca bi bilo bolje imeti zagotovljenih čim več podpisov, a vložitve z 10 podpisi, kot napoveduje Erjavec, ne bodo zavirali.

Predlog nezaupnice vladi Janeza Janše bodo stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) ponovno vložile predvidoma v sredo prihodnji teden. Kot je predsednik DeSUS in potencialni kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec zatrdil po današnjem sestanku s strankinimi poslanci, so slednji enotni in tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico.

Ob podpisih preostalih strank KUL pod predlog nezaupnice bo tudi s strani poslanske skupine DeSUS “določen prispevek”, je v izjavi povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je vesel Erjavčeve izjave, da bodo štirje poslanci DeSUS podprli konstruktivno nezaupnico. Koliko podpisov bo pod predlogom in koliko jih bo kdo prispeval, po njegovih navedbah ni tako pomembno oz. je stvar dogovora. Že večkrat je dejal, da je nezaupnico treba vložiti zato, da se zadeve izčistijo in bo jasno, kdo je opozicija in kdo koalicija, predvsem pa, kdo podpira sedanjo smer in kdo normalizacijo države. Zagotovil je vseh 14 poslanskih glasov LMŠ za nezaupnico.

Šarec verjame, da bodo na sredinem sestanku KUL glede tega enotni. Zanj je bistveno, kot pravi, da Erjavec dela tisto, kar je rekel: “Da bo stranko potegnil iz vlade, kar je naredil, ter da bo naredil vse, kar je potrebno za to, da tudi svoje poslance prepriča. Vsaj meni ni nikoli rekel, da bo šlo vse gladko in da so zadeve že popolnoma dogovorjene.” S tem je odgovoril na vprašanje, ali verjame, da ima Erjavec to pot dejansko zagotovljene štiri glasove poslancev DeSUS.

Predsednica SD Tanja Fajon se zanese na Erjavčeve besede in je vesela, “da je očitno tudi poziv SD v zadnjih dneh, da morajo proces konstruktivne nezaupnice čim prej izpeljati, padel na plodna tla”. Informacije so po njenih navedbah spodbudne. Kot je dejala, ni pomembno, ali bo predlog nezaupnice vladi Janeza Janše vložen z 10 ali 43 podpisi, saj bodo šteli glasovi na glasovanju. Kdo bo koliko podpisov prispeval, se bodo dogovorili v sredo. Vsekakor pričakuje tudi podpis katerega od poslancev DeSUS.

“Če se bo izkazalo, da ne bo zadostne podpore v DZ za nezaupnico, pa so prava pot naprej volitve,” ocenjuje Fajonova.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ ponovil svoje stališče, ki ga je izrekel v ponedeljkovi oddaji Studio City, da bi bi bilo za konstruktivno nezaupnico bolje imeti vnaprej zagotovljenih čim več podpisov poslancev, zato, da “vemo, kje smo”. “A če očitno ni druge možnosti, kot da gremo z 10 podpisi, bomo pač šli z 10,” je dodal. Napovedal je, da bodo podrobnosti razkrili po sredinem sestanku KUL.

Opozicija sicer na vlado pritiska tudi z interpelacijami. Interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so že vložili, v sredo bodo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, v petek pa ministra za kulturo Vaska Simonitija, je povedala Fajonova. Napovedala je še stopnjevanje pritiska na vlado.

Na vprašanje, ali je opozicija v procesu vlaganja konstruktivne nezaupnice kredibilna, pa je Fajonova odgovorila z oceno, da je bistveno bolj verodostojna kot vlada, ki je že izgubila eno stranko. Opozicija ima tudi ta hip v DZ več glasov kot vlada, je dodala.

Iz SAB so sporočili, da se do sredinega sestanka KUL ne bodo odzivali na napovedano vložitev konstruktivne nezaupnice.

Prvič so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in del poslancev DeSUS konstruktivno nezaupnico vložili 15. januarja, in sicer z 42 podpisi, a je Erjavec soglasje h kandidaturi za predsednika vlade nato umaknil. Kot razlog je navedel, da se nekateri poslanci izredne seje zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije takrat ne bi mogli udeležiti.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Število komentarjev: 1
  1. lepena pravi

    Kulaki so navadni bedaki! Kot takšni bodo tudi odšli na odpad zgodovine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen