Koalicija bo do 15. februarja analizirala situacijo, možna tudi rekonstrukcija vlade

3

Prvaki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so na današnji novinarski konferenci izpostavili zavezanost k nadaljnjemu delu v koaliciji, ne glede na napovedano konstruktivno nezaupnico. Kot je dejal Janša, bodo organi strank do 15. februarja analizirali situacijo. Možna je tudi rekonstrukcija vlade.

Kot je dejal prvak SDS Janša, bodo najprej počakali na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, katere vložitev za prihodnji teden napovedujejo v KUL. Janša je sicer do srede pričakoval odgovor poslancev DeSUS o tem, ali podpirajo vlado ali bodo klasična opozicija. Kot je dejal, odgovor vidi v glasovanju o osmem protikoronskem zakonu, ki so ga poslanci DeSUS podprli.

Koalicija se je v sredo sicer sestala na Brdu pri Kranju in sklenila, da bodo na podlagi opravljene razprave organi vseh treh koalicijskih strank SDS, SMC in NSi do 15. februarja situacijo analizirali. “Potem bomo sestanek nadaljevali in se dogovorili za morebitno izostritev prioritet v prihodnje”, je dejal Janša.

“Destruktivna nezaupnica”, kot je Janša poimenoval prizadevanja KUL, po mnenju koalicije ne sme zavirati njihovega in dela vlade, ker bi bilo to neodgovorno, je dejal Janša. “Razumemo, da tisti, ki so se tu zaplezali, morajo ta postopek nekako končati. V nastali situaciji je tudi prav, da se preštejemo. Je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič,” je navedel.

Tonin je dejal, da so v NSi veseli, da bo prišlo čim prej do glasovanja o konstruktivni nezaupnici, “da se preštejemo in se koalicija konsolidira”.

Čas konsolidacije koalicije je po Toninovem mnenju “primeren tudi za rekonstrukcijo vlade, kjer bi se bremena pravičneje porazdelila”. Vidijo jo tudi kot priložnost za osvežitev vladne ekipe, je dejal prvak NSi. “Razumemo jo kot nogometno ekipo – pride tudi polčas in če želimo s polno energijo, s polno močjo odigrati in pričakati tudi konec tekme, pridejo kakšne zamenjave,” je dejal. In dodal, da to mislijo “tako za NSi kot ostale koalicijske partnerje”. “To sem na zadnjem koalicijskem srečanju tudi povedal: da kot koalicija pregledamo stvari, ocenimo, kje nam morda ne gre najbolje, in tam podamo kakšne osvežitve. To je normalni del nekega vladnega življenja, da dosežemo čim boljše cilje in čim boljše rezultate za državljane,” je navedel Tonin.

V SMC po besedah njenega predsednika Počivalška ugotavljajo, da se večina vsebin koalicijske pogodbe ustrezno izvaja, nekaj točk pa bo treba pospešiti. Tudi njega pa veseli, “da se bomo v DZ prešteli in zaključili to farso, da se preseka to umetno ustvarjanje vladne krize”. “Slovenija potrebuje operativno vlado, upam, da bo potem, ko bomo to delo opravili, nova priložnost za širše sodelovanje tistih strank, ki na prvo mesto postavljajo Slovenijo in ne dnevno politiko,” je navedel.

Premier Janša je ob tem napovedal, da bodo v začetku prihodnjega tedna ali še prej vsi predsedniki parlamentarnih strank dobili novo povabilo k sodelovanju z vlado. Janša je ob tem spomnil, da je bil njihov prvi poziv k sodelovanju iz maja lani v glavnem zavrnjen. Za podpis sporazuma sta se odločila predstavnika narodnosti in SNS. “Če njih vprašate, imajo dobre izkušnje s sodelovanjem. Morda bo to napeljalo k ponovnemu premisleku še koga iz opozicije,” je navedel.

Kot je namreč izpostavil, bo imela Slovenija tudi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici še vedno iste probleme – še vedno sredi epidemije, v situaciji, ko bi bilo treba združiti moči in s temi močmi skupaj pripraviti izhodno strategijo.

V drugi polovici leta Slovenijo čaka tudi vodenje sveta EU in “vsakršna nestabilnost v času priprav in vodenja projekta predstavlja neodgovorno početje”, je ocenil.

Tonin pa je dejal, da ga skrbi predvsem “radikalizacija opozicije ter neprimeren in zelo oster diskurz v parlamentu”. To, kar se dogaja, z napadi na zavode in z mazaškimi akcijami po njegovih besedah pelje na stranpota, ki za demokratično družbo niso primerna. Tudi “nekateri skrajni nastopi nekaterih poslanskih skupin v parlamentu” so po njegovih besedah “neposredna grožnja za demokracijo”.

Počivalšek pa se je dotaknil še razmerij znotraj SMC in zagotovil, da je SMC bila enotna, je in bo enotna stranka, ki bo vse svoje sile namenila v napredek države skozi delo v vladi. Po njegovih besedah so enotni v cilju, da dokončajo delo, ki smo ga z vstopom v to vlado začeli.

Št. komentarjev: 3
  1. Miran pravi

    Me kar skrbi da bo preveč narejenega, ko takole prebiram koliko dela je bilo in se dela in se še bo naredilo v vladi. Po drugi strani pa nam navadnim smrtnikom čisto nič ne pomeni gora predpisanih zakonov, če se pa v praksi ne izvajajo tako kot so bili zamišljeni in zapisani.

  2. METULJ pravi

    Spet ovirate mojo objavo zakaj že?

  3. METULJ pravi

    Hvala za neodzivnost! Pa imejte svoj edini komentar!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen