Iran bi lahko bogatil uran do 60 odstotkov

0

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je v ponedeljek dejal, da bi lahko Iran bogatil uran do 60 odstotkov, če bi bilo treba. V ponedeljek zvečer po srednjeevropskem času so sicer začele veljati omejitve gleda nadzora Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Iranu, ki jih je napovedal Teheran.

Hamenej je dejal, da “lahko uran bogatimo do 60 odstotkov, če bi bilo treba”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To bi močno preseglo 3,67 odstotka, kolikor je določeno v mednarodnem sporazumu o iranskem jedrskem programu, a je tudi precej manj od 90 odstotkov, kolikor bi bilo potrebno za izdelavo jedrske bombe. Trenutno v Iranu uran bogatijo na 20 odstotkov, kar so počeli tudi pred sklenitvijo jedrskega sporazuma.

“Islamska republika se pri jedrskem vprašanju ne bo umaknila, odločno bomo nadaljevali po poti, ki jo država potrebuje za danes in jutri,” je povedal vrhovni voditelj.

Poudaril je, da so bile ZDA tiste, ki so odstopile od jedrskega sporazuma. Iran lahko še vedno neha kršiti zaveze iz dogovora, če se bo Washington vrnil k njemu, je dodal.

Kritičen je bil tudi do izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, čigar državo Teheran krivi za napade in sabotaže na njegov jedrski program. “Ta klovn sionističnega režima še naprej govori, da ne bo dovolil Iranu, da bi imel jedrsko orožje,” je povedal. “Če bi islamska republika želela pridobiti jedrsko orožje, ji to on in tudi mogočnejši od njega ne bi mogli preprečiti,” je poudaril. Vztrajal je sicer, da muslimanska načela Iranu preprečujejo, da bi skušal razviti orožje za množično uničevanje.

Na ameriškem zunanjem ministrstvu so glede Hamenejevih izjav dejali, da “se to sliši kot grožnje”. Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price ni želel odgovoriti na te “hipotetične izjave”. Ponovil je pripravljenost na pogovore z Iranom o vrnitvi k jedrskemu sporazumu.

Da je Washington pripravljen obnoviti ta sporazum iz leta 2015, je v ponedeljek dejal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. “ZDA ostajajo zavezane zagotavljanju, da Iran nikoli ne pridobi jedrskega orožja,” je povedal, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

V ZDA so ob tem izrazili zaskrbljenost nad začasnim dogovorom med Teheranom in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). V skladu s tem dogovorom bodo lahko mednarodni inšpektorji agencije še tri mesece izvajali inšpekcije v iranskih jedrskih obratih, vendar pa ne v enakem obsegu kot doslej.

Ta dogovor so dosegli, potem ko je Iran prejšnji teden jedrsko agencijo obvestil, da bo omejil inšpekcije IAEA, če ZDA ne bodo odpravile sankcij proti islamski republiki. Omejitev inšpekcij je začela veljati v ponedeljek ob 21.30 po srednjeevropskem času.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen