Finska bo zaradi naraščanja okužb za tri tedne drastično zaostrila ukrepe; med drugim se zapirajo bari in restavracije

1

Finska bo 8. marca za tri tedne drastično zaostrila ukrepe proti covidu-19, da bi preprečila slabšanje epidemioloških razmer. Med drugim bo zaprla bare in restavracije, je danes sporočila vlada v Helsinkih. “Če bomo čakali predolgo, se bo stanje tako poslabšalo, da bo prepozno za zaustavitev širjenja okužb,” je opozorila premierka Sanna Marin.

Na Finskem bodo med 8. in 28. marcem omejili zbiranje ljudi z deset na največ šest. Učenci, starejši od 13 let, naj bi v večini države prešli na učenje na daljavo, njihove dejavnosti v prostem času pa bodo začasno prekinili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot poudarja finska vlada, so ukrepi nujni zaradi povečanja števila primerov, povezanih z novimi različicami novega koronavirusa.

Ukrepi, ki so veljali doslej, ne zadostujejo več za nadzor razmer, je opozorila premierka Marin. Kot je dodala, se zaveda “utrujenosti” zaradi ukrepov za obvladovanje pandemije, vendar je treba vztrajati, saj se razmere slabšajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finska ministrica za pravosodje Anna-Maja Henriksson pa je zagotovila, da trenutno ne načrtujejo policijske ure ali omejevanja potovanj.

Po delnem zaprtju države v prvem valu epidemije so na Finskem lani pozno pomladi postopoma odpravili ukrepe. Od takrat so podjetja in šole odprta, zaradi učinkovitih sistemov za testiranje in sledenje primerom pa je bilo omejitev gibanja malo.

V primerjavi z drugimi članicami EU je Finska doslej beležila malo primerov okužb in smrti zaradi covida-19, vendar pa številke naraščajo. Prejšnji teden so zabeležili 62 okužb na 100.000 prebivalcev, teden pred tem je pa 46, poroča dpa.

Na Finskem so doslej potrdili približno 55.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 737 bolnikov s covidom-19.

Število komentarjev: 1
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ja. Dokler ne bo cel planet cepljen ne bo konec plandemije. Tako pravi Merklca.
  Ko dobite v telo preko cepiva CRISPR tehnologijo bo v redu. Spremenejen boš v pol človeka nekakega avstralopitka.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen