Državni sekretar v kabinetu vlade dr. Vinko Gorenak se je bil prisiljen braniti pred napadom v javnosti

10

Žal moramo nekaj dni po razpravi v DZ o strpnosti poročati o napadu na dr. Vinka Gorenaka, ki se je začel na Trgu Republike nasproti parlamenta in je trajal vse do stanovanjskega bloka na Igriški ulici za ljubljansko dramo. Gre za razdaljo kakih 500 metrov na kateri je vsiljivec ves čas rinil v Gorenaka, ga snemal in mu postavljal vprašanja o po njegovem mnenju neobstoječi epidemiji, ki si jo je izmislil Janez Janša.

Dr. Vinko Gorenak je na svojem blogu takole opisal dogodek:

“Zgodbe, točneje dejstev v nadaljevanju, sploh ne bi objavljal, če ne bi živeli v čudnih časih. Danes okoli 14.45 sem zapuščal Državni zbor. Preko prehoda za pešce sem se napotil na drugo stran v smeri Maxi marketa. Na platoju pred DZ sem opazil pojočega majorja Troho (vsaj mislim, da je bil on), ob njem pa je bil izrazito suh možakar, visok okoli 180 cm, z brado, star okoli 50-55 let. Nekaj sta si povedala na uho, točneje Troha je to povedal omenjenemu neznancu, ta pa se je zapodil proti meni.

Z razdalje dobrega metra ali metra in pol me je s prenosnim telefonom začel snemati in me je prosil za kratek dve minutni pogovor, kot je dejal. Ustavil sem se in ga vprašal kaj želi? Še naprej me je snemal s prenosnim telefonom. Dejal je, da je bil član SDS več kot 20. let, da epidemije ni, da si jo je izmislil Janez Janša in da zato umirajo nedolžni ljudje. Videl sem, da z njim razgovor ni mogoč, zato sem pot nadaljeval, on pa mi je sledil in mi postavljal vprašanja, ter me snemal. Nekje v višini konca Maxi marketa je hodil že vzporedno ali celo pred menoj, snemal me je z razdalje manj kot metra, morda celo manj kot pol metra. Ni šlo drugače, zato sem ga odrinil od sebe. Njegov telefon je padel na tla, a ga je pobral in nadaljeval snemanje. Nisem se odzival vse do vhoda v blok mojega službenega stanovanja za Dramo v Ljubljani na Igriški ulici. Tam je želel vstopiti v blok a sem ga moral ponovno odriniti in za seboj zapreti vrata.

Zgodbo z dejstvi objavljam javno, zlasti zato, ker me neznanec lahko ovadi za napad nanj in za poškodovanje njegovega telefona.”  

Torej je vsiljivec dobesedno vstopil v intimni prostor dr. Gorenaka, ga agresivno nadlegoval in mu sledil do naslova bivanja. Tam je želel celo vstopiti v stanovanjski blok, glede na opis dogodka pa lahko z veliko gotovostjo sklepamo, da bi želel nasilno vstopiti tudi v stanovanje, kjer dr. Gorenak živi in kamor je bil namenjen. Očitno je tako ocenil tudi dr. Gorenak, zato se je vsiljivcu uprl in ga odrinil ter mu na tak način preprečil njegovo namero.

Vemo, da ima dr. Gorenak izkušnje na vseh nivojih dela v policiji, zato je natančno vedel, da mora zadnjo namero vsiljivca preprečiti, če se le da. Dotlej je bilo namreč dogajanje izpostavljeno javnosti, če bi napadalcu uspelo skupaj z dr. Gorenakom vstopiti v zasebni prostor, pa bi se lahko nadlegovanje kaj hitro spremenilo v resen napad, kar v tovrstnih zgodbah sploh ni redkost.

Razsodno in pravočasno ravnanje dr. Gorenaka je doseglo dvoje; zaščitil je samega sebe in svojo zasebnost, do česar ima vso pravico, na drugi strani pa je tudi storilcu preprečil, da bi svoje ravnanje zaostril do resnega kaznivega dejanja ali več njih.

Poleg strokovnosti, razsodnosti in odločnosti je treba dr. Gorenaku vsekakor čestitati tudi za pogum.

Št. komentarjev: 10
 1. Jaro pravi

  Jaz bi kar na go… vžgal, pa naslednjič več ne bi snemal in težil!

 2. božo pravi

  To je kakšen bandit od Trohe. Vse te bluzatorje bi morali že zdavnaj pozapreti.

 3. gajba pravi

  Bravo dr. Gorenak! Še mili ste bili. Upam, da policija napadalca ovadi zaradi večih kaznivih dejanj!

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Čakte. Ne morte tako z oboževalci.
  boditevcvetju

  1. Re gornjim pravi

   Mogoče je pa ” tako navdušen” nad njegovimi kolumnami

 5. Pubec pravi

  Za Gorenaka bi bilo najbolje, da v svojih Šmarjah uživa svojo penzijo

 6. Narim pravi

  Grozhn.
  Ko bom velik bom Ghorenak.

 7. sandi pravi

  Gorenak bi ga v mlajših letih nokavtiral! Še srečo ima tale tipo, da se ni zbudil v komi. Mobitel pa naj si popravi kar na lastne stroške.

 8. bruh pravi

  ufff. le .smrdeči nestrpni mafijski kućanovi pra sci in svi nje….in nič več..ajd

 9. Narim pravi

  Spod enak – gor bedak, je spet nasanku.
  Grozhn

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen