Boj proti korupciji v slovenskem zdravstvu se krepi! Imenovani so bili člani delovne skupine za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva.

8

Ministrstvo za zdravje je izdalo sklep o imenovanju delovne skupine za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva. Naloga delovne skupine je priprava sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva, z namenom vzpostavitve najbolj racionalnega pristopa pri nabavi medicinske opreme in pripomočkov. Imenovana delovna skupina bo pripravila predloge sprememb in jih posredovala ministru, pristojnemu za zdravje ter ministrstvu, pristojnemu za javna naročila, ki omenjene predloge upošteva pri pripravi sprememb Zakona o javnem naročanju. V delovno skupino za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva se imenujejo: mag. Simona Hribar Motore, Ministrstvo za zdravje, vodja Tadej Štular, Ministrstvo za zdravje Sašo Matas, Ministrstvo za javno upravo Sebastjan Apat, Kabinet predsednika vlade Gorazd Kalan, skupina zdravstvo.si Simon Podnar, skupina zdravstvo.si Blaž Mrevlje, skupina zdravstvo.si Matija Jurij Kališnik, skupina zdravstvo.si Andrej Vranič, skupina zdravstvo.si Miha Skubic, zunanji sodelavec.

Spomnimo: Preiskovalna komisija o žilnih opornicah, ki jo je vodila Jelka Godec, je tudi predlagala v sklepnem poročilu spremembe zakonodaje na področju javnega naročanja v zdravstvu.

V zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave, je bilo med drugim navedeno, da korupcija močno prežema slovenski zdravstveni sistem in je tudi vzrok za povečanje stroškov v zdravstvu, kar so pred časom opozorili že posamezniki, zaposleni v zdravstvu. V zadnjem času je vedno več tudi javno podanih izjav na sejah delovnih teles Državnega zbora, da je slovensko zdravstvo močno prepleteno s korupcijo.  

Veljajo pa bi spomniti na 5. točko koalicijske pogodbe aktualne vladevRS s področja zdravja https://www.gov.si/assets/vlada/Vlada_predstavitev_dokumenti/Koalicijska-pogodba-2020-2022.pdf, kjer je navedeno, da bo koalicija na področju zdravstva sprejemala ukrepe za zajezitev korupcije  s postavitvijo evropsko primerljivih cen, javno dostopnimi pogodbami z dobavitelji ter povečanjem nadzora porabe sredstev.

V torek je senat ljubljanskega okrožnega sodišča v sojenju zaradi korupcije v zdravstvu prvo skupino obtoženih spoznal za krive sprejemanja oziroma dajanja nedovoljenih daril. Zdravniki Antolič, Vengust, Cirman in Fokter ter komercialist medicinskega dobavitelja Emporio Medical Žafran so obsojeni na zaporne kazni od deset mesecev do treh let, denarne kazni in odvzem premoženja. Sodba še ni pravnomočna.

Št. komentarjev: 8
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Poklukar na zagovoru za ministra ni niti z besedico omenil boj proti temu.
  Zato je tole še en lari fari.
  boditevcvetju

 2. Pubec pravi

  Ne vem, zakaj komisije, naredi se pa tako, kot ukaže ljubljeni vodja- po domače

 3. exodus pravi

  Še en podvig naše vlade. S skupnimi močmi boste premaknili goro! Naj vam uspe!

  1. Re gornjemu pravi

   ” Podvig” je tudi presscenter v kleti Trstenjakove, kjer ti , očitno, deluješ

 4. exodus pravi

  How how how bevsk bevsk bevsk grrrrr grrrrr grrrrr … tako je tebe poslušat!

  1. Re gornjemu pravi

   Samo, da je to potem pescenter, ne presscenter

   1. exodus pravi

    Delaš napake? Lepo, da sam sebe popraviš. Kdaj boš rekel oprosti exodusu? Nimaš več veliko časa, mogoče boš prepozen.

 5. Rudi Majster pravi

  Zelo dobro. Korupcija je razlog za slabo stanje našega zdravstvenega sistema. Posekati vse lovke tej izkoriščevalski združbi, sami hobotnici pa odsekati glavo. Nič manj ne bo zaleglo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen