Bivša veleposlanica ZDA v Sloveniji v igri za senatorko iz Alabame

0

Dolgoletni republikanski senator iz Alabame Richard Shelby je v ponedeljek napovedal, da se leta 2022 ne bo potegoval za nov mandat. Republikanci, ki nadzirajo državo, so že začeli iskati možnega naslednika. Med imeni, ki se omenjajo, je tudi nekdanja veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda Blanchard.

86-letni Shelby je trenutno četrti na seznamu senatorjev z najdaljšim stažem. Prvič je bil izvoljen leta 1986, v ponedeljek pa je sporočil, da je čas za upokojitev. Alabama je globoko republikanska država in demokrati tam nimajo možnosti za uspeh, razen če ga republikanci spet ne polomijo in tako kot leta 2017 ne podprejo spornega kandidata, kot je bil Roy Moore, ki so ga obtoževali pedofilije.

Tega je na posebnih volitvah za sedež pravosodnega ministra v vladi Donalda Trumpa Jeffa Sessionsa volitvah tesno premagal demokrat Doug Jones, vendar le za dve leti. Lani novembra je na rednih volitvah zanesljivo zmagal republikanec Tommy Tuberville.

Med možnimi kandidati za Shelbeyjevega naslednika se omenjata kongresnika Mo Brooks in Gary Palmer, pa državni sekretar Alabame John Merrill in nekdanja šefica Shelbeyjevega kabineta Katie Boyd Britt. Omenja se tudi Lynda Blanchard. Medtem ko republikanska zmaga ni pod vprašajem, gre zdaj predvsem zato, koga bo podprl Trump, ki je v Alabami zelo popularen.

Tuberville je namreč na strankarskih volitvah pred lanskimi senatnimi volitvami premagal Sessionsa s 60 odstotki proti 40, in to le zaradi Trumpove podpore. Trump je nasprotoval Sessionsu, ker ga ta ni bolj učinkovito zagovarjal v času preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016.

Čeprav bo konkurenca močna, Blanchardova ni brez možnosti. Z možem Johnom Blanchardom sta od leta 2019 republikanski stranki in Trumpu namenila 2,6 milijona dolarjev denarja za kampanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen