Biden ukazal zračne napade na tarče v Siriji

0

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek izdal ukaz za zračne napade na tarče v Siriji kot odgovor na tri raketne napade na ameriške sile v Iraku v zadnjih dveh tednih. Američani so uničili objekt povezan z dvema šiitskima milicama v Siriji, ki uživata podporo Irana.

Gre za prvi vojaški ukrep Bidna, odkar je 20. januarja prevzel položaj predsednika ZDA. Cilj napadov sicer ni bil neposredno povezan z raketnimi napadi na ameriške sile v Iraku. Ameriška televizija CNN je poročala, da so bili napadi namenjeni uničenju zmogljivosti za bodoče raketne napade na ameriške sile v regiji. Po poročanju CNN naj bi bili napadeni objekti namenjeni tihotapljenju orožja za šiitske milice.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je dejal, da so bili napadi izvedeni po naročilu predsednika Bidna v dogovoru z zavezniki, ne le v odgovor na zadnje napade na ameriške in koalicijske sile, ampak tudi zato, da se soočijo s prihodnjimi grožnjami tem silam.

“Napadi so uničili več objektov na mejni točki, ki jih uporablja več oboroženih skupin s podporo Irana. Operacija pošilja nedvoumno sporočilo – predsednik Biden bo ukrepal za zaščito ameriškega in koalicijskega osebja. Obenem smo ukrepali na premišljen način s ciljem splošne umiritve razmer na vzhodu Sirije in Iraka,” je dejal Kirby.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen