22-letna Ema Klinec svetovna prvakinja v Oberstdorfu

0

Slovenka Ema Klinec je na uvodni tekmi smučarskih skakalk na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu poskrbela za zgodovinski dosežek. Dvaindvajsetletnica, druga po prvi seriji, je po napetem boju ugnala vso konkurenco in osvojila naslov svetovne prvakinje. Klinčeva je zbrala 279,6 točke, srebro je osvojila branilka naslova Norvežanka Maren Lundby.

“Ne morem verjeti! Hvala vsem, ki so verjeli vame. Po finalnem skoku nisem čutila, da bi lahko zmagala. A naredila sem najboljše, kot sem lahko, in uspelo mi je,” je takoj po zmagi v izjavi za organizatorje povedala skakalka s Poljan nad Škofjo Loko, ki so jo v izteku premagale solze sreče.

Zadnje SP leta 2019 v Seefeldu je morala Klinčeva zaradi poškodbe izpustiti, te ji vso kariero niso prizanašale, saj je prestala kar dve operaciji kolenskih križnih vezi in se spogledovala celo s koncem kariere. A vsakič se je vrnila močnejša in četudi v svetovnem pokalu še nima zmage, je psihično trdnost in znanje pokazala na najpomembnejši tekmi kariere.

“Danes sem bila res zbrana na svoj nastop, šele zdaj bom lahko malo podoživela uspeh. Verjela sem vase, a nisem si mislila, da bom kar zmagala. Danes se mi je vse poklopilo,” je dejala Klinčeva na novinarski konferenci po tekmi.

“Zelo lepo je imeti kolajno okrog vratu. Ati mi je enkrat rekel, da ko bom zmagala, naj dvignem roko na srce v zahvalo Sloveniji, svoji državi, in na odru sem uživala in bila ponosna, da sem Slovenka,” je dodala slovenska junakinja.

Klinčeva je zmago pod Senčno goro, kjer je leta 2005 za svetovni naslov skakalca Roka Benkoviča že donela Zdravljica, slavila s 3,1 točke prednosti pred olimpijsko prvakinjo Lundbyjevo, bron pa je osvojila nekdanja svetovna podprvakinja in prvakinja v mešanih ekipah ter rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu Japonka Sara Takanashi (276,3).

Vodilna po prvi seriji Avstrijka Marita Kramer (275,2), ki je s 109 metri skočila do rekorda srednje skakalnice, a skoraj padla in podrsala, česar sodniki niso kaznovali, v drugi seriji ni zdržala pritiska in je končala na četrtem mestu.

Uspešne so bile tudi preostale tri slovenske finalistke. Najboljša skakalka to zimo v svetovnem pokalu Nika Križnar (257,5) je v finalu napredovala na peto mesto, Jerneja Brecl (244,6) je bila deveta, Urša Bogataj (235,9) pa 13.

Gre za sploh prvo kolajno za slovenske ženske smučarske skoke na SP in to najžlahtnejšo, med skakalci sta svetovna prvaka postala le Franci Petek leta 1991 še v jugoslovanskem dresu ter Benkovič leta 2005. Kolajno je čustveno pospremil tudi glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič.

“To je potrditev dolgoletnega dobrega dela. Danes sem zadovoljen z nastopi deklet. Emi kapo dol, postala je svetovna prvakinja. Nika je danes nastopila bolje in je s petim mestom prišla do dosežka kariere na SP, prav tako Jerneja. Mislim, da gremo jutri lahko odločno v ekipno tekmo,” je za TV Slovenija po tekmi dejal slovenski selektor, ki se je zahvalil tudi pomočniku Anžetu Lavtižarju ter fizioterapevtu in serviserju Gabru Arhu.

“Zaupam tekmovalkam, že večkrat sem dejal, da je vsaka od njih sposobna skočiti na zmagovalni oder,” je še poudaril Zupančič.

Novopečeni svetovni prvakinji sta med drugimi prek Twitterja že čestitala tudi predsednik Borut Pahor in premier Janez Janša.

V petek bo na sporedu nova priložnost za kolajne, saj je na sporedu ženska ekipna tekma. Na edini ekipni letos na Ljubnem ob Savinji so slovenske skakalke zanesljivo zmagale, zato se obeta nov boj za zmago. “Jutri nas čaka nov izziv, eden glavnih ciljev sezone. Še enkrat se bom potrudila po najboljših močeh, tudi jutri si zaslužimo kaj pobrati,” je napovedala današnja junakinja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen