Washington pred Bidnovo inavguracijo postaja prava utrdba

3

Ameriška prestolnica Washington se pred inavguracijo Josepha Bidna spreminja močno zastraženo območje. Za varnost bo skrbelo okoli 20.000 vojakov ter več tisoč policistov. Predsednik ZDA Donald Trump pa je medtem po ustavni obtožbi zaradi vzpodbujanja k uporu proti vladi vse bolj osamljen.

Ameriški komentatorji se zgražajo nad dejstvom, da bo zaradi demokratičnega procesa prenos oblasti po volitvah Washington varovalo več vojakov, kot jih je trenutno v Iraku in Afganistanu.

Zelo odmevne so podobe pripadnikov nacionalne garde, ki poležavajo po dvoranah in hodnikih kongresne palače, kamor so jih poslali po napadu Trumpovih privržencev 6. januarja, v katerem je umrlo pet oseb.

Celotno območje travnika National Mall od Lincolnovega spomenika pri State Depatmentu do kongresnega griča bo 20. januarja za Bidnovo inavguracijo zaprto.

Biden je zaradi koronavirusa že prej napovedoval, da bo njegova inavguracija bolj virtualni dogodek, napadalci na kongres pa so poskrbeli, da razen njih na National Mallu ne bo niti podpornikov novega predsednika.

Biden tokrat iz Wilmingtona v Delawaru ne bo potoval z vlakom, kot je to počel desetletja svoje politične kariere. Letalske družbe napovedujejo prepoved potovanja z orožjem v Washington in spremljajo sezname Trumpovih podpornikov, ki so sodelovali v napadu na kongres, zaradi česar jim je prepovedano leteti.

Trump je v sredo pred in po glasovanju predstavniškega doma kongresa, ki je potrdil zgodovinsko drugo ustavno obtožbo, prvič nedvoumno in brez iskanja izgovorov obsodil nasilje. Ameriški analitiki menijo, da je to posledica pritiska pravnikov, ki so ga posvarili pred kazensko odgovornostjo.

“Očitno ga je nek odvetnik, ki ni Rudy Giuliani, uspel prepričati, da naj jasno obsodi nasilje. Šlo je za sporočilo prihodnjim porotam in sodiščem ter tudi za sporočilo vodji senatne večine Mitchu McConnellu, da je priden in da republikancem ni treba podpreti ustavne obtožbe,” dejal nekdanji republikanski kongresnik s Floride in voditelj televizije MSNBC Joe Scarborough.

Washington Post poroča, da je Trump sodelavcem ukazal, naj njegovemu odvetniku, nekdanjemu županu New Yorka Giulianiju, ne plačajo zahtevanih 20.000 dolarjev na dan za vlaganje tožb proti izidom predsedniških volitev.

Sedaj je tudi bolj jasno, zakaj je Giuliani, ki ne pozna volilnih zakonodaj zveznih držav, dva meseca vlagal tožbe, ki so jih celo sodniki, ki jih je imenoval Trump, gladko razveljavljali. Trump sedaj Giulianiju več ne dvigne telefona, pod vprašajem pa je tudi povračilo vseh stroškov, ki jih je imel s potovanji po ZDA za predsednika.

Organizacija Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu je medtem na pravosodnem ministrstvu ZDA vložila kazensko ovadbo Trumpa za vzpodbujanje k nasilju zaradi vseh laži okrog izida volitev in neposrednih pozivov podpornikom 6. januarja, naj gredo nad kongres. “Gre za jasno zaroto za strmoglavljenje ameriške vlade,” pravi ovadba.

Trump je med drugim govoril, da bodo ustavili krajo, pozival ljudi, naj se močneje borijo, da si države ne bodo vzeli nazaj s šibkostjo in da bodo šli nad kongres. V prvih izjavah med nasiljem je napadalce celo označil za domoljube, ki jih ima rad.

Televizija ABC poroča, da je Trump resno razmišljal o odstopu v zameno za pomilostitev s strani podpredsednika Mika Pencea, ki bi potem do 20. januarja prevzel položaj predsednika. Vendar pa si je premislil, ker Penceu več ne zaupa, da ga bo res pomilostil. Pence je bil po štirih letih zvestobe zelo razočaran zaradi napada na kongres v času, ko je vodil formalno potrditev Bidnove volilne zmage.

Glede na poročilo New York Timesa pa ima še dodaten razlog. Trump naj bi mu pred zasedanjem kongresa dejal, da ima sedaj priložnost za odločitev ali bo šel v zgodovino kot domoljub ali kot “p…a”.

Trump bi naj še vedno razmišljal o samo-pomilostitvi, kar pa ga bo izpostavilo dodatnim tožbam. “Človeka čaka izjemno dolga in mrzla zima tožb, ko bo zapustil položaj,” je napovedal Scarborough.

Daily Beast poroča, da v Beli hiši trenutno ni nihče več razpoložen za boj v korist predsednika, ki se mu večina tudi izogiba, ker ne dela drugega kot jamra, da se mu godi krivica in ponavlja teorije zarote glede volitev. Pristal naj bi v to, da bo odslej dajal le kratke vljudne izjave, nikoli pa ne bo priznal, da je izgubil volitve.

S posledicami se soočajo tudi Trumpovi kongresni podporniki. Demokrati pripravljajo resolucijo za preiskave vseh, ki so pomagali do napada na kongres, najbolj na udaru pa sta senatorja Ted Cruz in Josh Hawley.

Vse več je pozivov za preiskavo kongresnice iz Kolorada Lauren Boebert, ki se nenehno hvali z nošenjem pištole, med napadom na kongres pa je preko Twitterja obveščala o gibanju predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki so ji stregli po življenju.

Št. komentarjev: 3
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Čudn ene. Nacionalna garda je še zmerom pod poveljstvom Trumpa.
  zig
  boditevcvetju

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Nasilje na Kapitolu
  Zgodba je zunaj: “Predsednik Trump je spodbujal k nasilju,” a ga lahko kdo natančno določi, da kaj govori temu v prid? Vsakdo lahko vsakogar obtoži skoraj za kar koli, kje pa je ta dokaz?
  Naša ameriška ustava obljublja zaščito naših ameriških državljanov v skladu s petim in 14. amandmajem, saj obtoženec, obtožen kaznivega dejanja, “domneva, da je nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde zunaj razumnega okvira.”
  zig
  boditevcvetju

 3. haapy yack pravi

  hoj
  – upokojeni obveščevalec CIA Intelligence Global Network

  Prihaja miren prehod. Trump 20. januarja NE bo prisegel kot 45. predsednik ZDA. Trump BO 4. marca v okviru RESTORIRANE REPUBLIKE nastopil funkcijo 19. predsednika ZDA. Naj pojasnim. Verjamete, da živite v državi, imenovani Združene države Amerike. Ta narod ne obstaja od leta 1871, ko je ta država prenehala biti država in je postala družba, ki pripada Londonu. Vsakič, ko vidite ameriško zastavo z zlato obrobo in zlatim nagibom, predstavlja KORPORACIJO, NE države. To je razlog, da nikoli ne morete finančno napredovati. Zato se zdi, da zakon vedno nasprotuje povprečnemu državljanu, medtem ko se bogati in elita dobesedno rešijo z umorom (in še slabšimi stvarmi).

  Če bodo Biden, Harris, Pence, Pelosi itd. Aretirani zaradi svojih zločinov PRED 20. januarjem, ne bo nihče prevzel predsedniške funkcije. Ker Trump s kongresa ni potrdil predsedniškega zmagovalca, ne more ostati predsednik. Če 20. januarja NI PREDSEDNIKA, SE KORPORACIJA, imenovana Združene države Amerike, RAZPUSTI. Vojska bo nato med prehodom postala varuhinja naroda. Ljudje bodo nato imeli neizpodbiten dokaz, da so volitve ukradli tuji subjekti in da je bil Trump izbran s plazom. Trump nato predsedovanje prevzame kot 19. predsednik ZDA (zadnji predsednik, izvoljen, preden je Amerika postala družba, je bil Ulysses S. Grant). REPUBLIKA RESTORIRANA.

  Zdaj res ne vem vseh podrobnosti, ki so povezane s tem. Samo vedite, da je bil končni cilj od nekdaj UNIČENJE KORPORACIJE 1871 in VRNITEV Amerike ljudem USTAVNE REPUBLIKE, kakršna je bila vedno namenjena. Naslednji mesec in pol bo kaotičen. Poskrbite, da boste imeli dovolj hrane, zdravil in vode. Morda boste nekaj časa zaprti. Upoštevajte Nacionalno gardo in Združene države Amerike Marine Corp. Prisegli so narodu, NE družbi, zakonu iz leta 1871. BODITE MOČNI. MOLITE. Vaš narod se je vrnil k vam! ”
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen