V Veliko Britanijo odslej samo z negativnim izvidom testa na novi koronavirus, potem sledi 10-dnevna karantena

0

Vsi potniki, ki pridejo v Veliko Britanijo, morajo od danes pokazati negativen izvid testa na novi koronavirusa. Poleg tega morajo v desetdnevno karanteno, ki jo je mogoče skrajšati. London je zaprl tudi vse t. i. potovalne koridorje, ki so potnikom iz določenih držav omogočali vstop brez obvezne karantene.

Ne glede na to, ali pridejo z ladjo, vlakom ali letalom, morajo vsi potniki ob prihodu na Otok pokazati negativen izvid testa na novi koronavirus. Opraviti ga morajo največ 72 ur pred potovanjem. Če ga nimajo, jim grozi globa v višini do 500 britanskih funtov (okoli 560 evrov), poroča britanski BBC.

Kljub temu morajo vsi potniki tudi v desetdnevno karanteno. Ob predložitvi negativnega rezultata testiranja jo lahko končajo po petih dneh.

Britanska vlada je zaprla tudi vse t. i. potovalne koridorje, ki so potnikom iz določenih držav omogočali vstop brez obvezne karantene. Zaprti bodo najmanj do 15. februarja.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je v nedeljo za BBC povedal, da bodo angleške zdravstvene oblasti okrepile nadzor nad potniki, ki morajo v samoizolacijo.

V potovalni industriji so izrazili razumevanje za zaprtje koridorjev, vendar so posvarili da bo to še poglobilo krizo, v kateri se je znašel ta gospodarski sektor. Britanska vlada je napovedala finančno pomoč, namenjeno letališčem v Angliji.

Na Otoku se medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Doslej so cepili 3,8 milijona ljudi, kar je več, kot so potrdili okužb z novim koronavirusom. Zabeležili so jih 3,4 milijona.

Od danes se lahko cepijo tudi starejši od 70 let in pa tisti, pri katerih je obstaja zelo veliko tveganje, da zbolijo za hudo obliko covida-19.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen