V Sloveniji obžalovanje dogajanja v Washingtonu, premier Janša: Vsi bi morali biti zelo zaskrbljeni nad nasiljem v Washingtonu!

10

Na današnji vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres so se odzvali tudi nekateri slovenski politiki, ki prizore iz Washingtona označujejo kot žalostne, šokantne in kot napad na demokracijo. V odzivih so med drugim izpostavili demokratičnost ameriških volitev, nekateri pa v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo.

Premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. “Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,” je zapisal Janša.

Na dogajanje se je na Twitterju odzvala predsednica opozicijske SD in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. “Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati,” je še zapisala.

Podobno se je odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki je prav tako tvitnila, da so svobodne volitve najpomembnejši institut demokracije. Posnetki iz Washingtona so po njenih besedah najmanj zaskrbljujoči, predvsem pa žalostni. “Še kako pomembno je, kaj človek spregovori v javnosti. Vsaka izgovorjena beseda ima svojo težo. Besede Trumpa so nevarne. Volitve v ZDA so bile demokratične in svobodne. Regularnost so potrdila tudi sodišča,” je zapisala.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu v angleščini zapisal, da so prizori, ki prihajajo iz ZDA, globoko zaskrbljujoči. Po njegovi oceni takšni dogodki ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Dodal je, da trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces.

“Ker mu niso našli neobstoječih glasov, je našel razjarjeno in vandalsko množico. Žalostno in nevredno demokratične države,” pa je o Trumpu na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Brglez (SD).

Za koordinatorja Levice Luku Mesca dogajanje ni presenečenje, saj je Trump “tej norosti” pot tlakoval štiri leta. “Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno,” je še dodal.

Dejan Židan (SD) je na Twitterju zapisal, da so vzrok za današnje dogodke v ZDA “spodbujanje sovraštva, laži, polresnice, podtikanja in hujskanje”. Po njegovi oceni je to opomin za Slovenijo, saj “slovensko vlado vodijo ljudje, ki v Trumpu vidijo vzornika”, zaradi česar je po njegovi oceni konstruktivna nezaupnica nujna.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 10
 1. Jaro pravi

  Slovenski levaki so sedaj največji moralneži na svetu, so pa sami največji podporniki nasilnih protestnikov kar smo videli pred kratkim v Ljubljani.

 2. raft pravi

  Odvetnikom Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, se zdi pomembno, da organi pregona po sicer nepravnomočni oprostitvi Noviča nadaljujejo preiskavo dogodka in najdejo pravega storilca. Da se zavzame za to, so danes pozvali tudi predsednika republike Boruta Pahorja
  ——————–
  Milko Novič je morilec. Njegovi odvetniki seveda vohajo denar. Vohajo zelo zelo smrdljivi denar, ne zavedajo pa se, da je med življenjem in smrtjo zelo malo časa za nakladanje.
  PRAVICI mora biti zadoščeno!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Manipulatorski raj. Za dogodgom tam onstran stoji An-Tifa kot pribito. Kako so se podkupljeni škratje umikali pred njimi..
  zig
  boditevcvetju

 4. haapy yack pravi

  hoj
  – Trump ima še dva tedna vrhovno poveljstvo – nadzoruje vojsko – ima IZJAVE – ima EO13848 – še vedno drži pero – več EO proti DS.
  zig
  boditevcvetju

 5. bruh pravi

  kot sem napisal pred časom, mafijska levičarska demokratska drhal, ga bo najeb ala, ker mora pri ti na oblast….leta 2016 so bili prepičani, da so že zmagali..tokrat ne bodo zgrešili in niso……tudi včerajšenje doganje je del tega… facebook je nad demokratično izvoljenim predsednikom…ajd

 6. haapy yack pravi

  hoj
  Svoje zgroženost sta izrazili tudi tisti zobasti komunistični tranny Jacinda Adern iz Nove Zelandije in Justine Trudeau iz Kanade; tako kot Scott Morrison iz Avstralije in množica klovnov iz EU. Šlo je za psihiat z lažno zastavo.
  zig
  boditevcvetju

 7. Trump Kramp pravi

  Trumpizem se hvala bogu končuje, a posledice bo čutiti še dolga leta…

 8. exodus pravi

  Če bereš površno, ugotoviš da se je naša politika očitno poenotila ob tem protestu. Vendar mi nismo pozabili naših protestov in se požvižgamo na levake, ki sedaj rinejo glave pod pesek.
  Sicer pa Trump ni takšen bedak kot se je zdel ob izvolitvi, Biden pa bo čez čas izpadel še večji bedak ko je sedaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen