V Rusiji napovedani protesti za izpustitev Navalnega

1

Po vsej Rusiji so za danes napovedani protesti za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je velik kritik ruskega predsednika Vladmirja Putina. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in okrepile pritisk na opozicijske aktiviste.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih, na katerih bodo zahtevali izpustitev enega najglasnejših kritikov Kremlja.

Ruske oblasti so pred po njihovem mnenju nezakonitimi protesti okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. V četrtek in petek so aretirali več sodelavcev Navalnega, med drugim njegovo tiskovno predstavnico Kiro Jarmiš in vidno aktivistko Ljubov Sobol.

Rusko tožilstvo je posvarilo državljane pred udeležbo na protestih v času pandemije novega koronavirusa, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor pa je družbena omrežja, kot sta Tiktok in Vkontakte, opozoril, naj ne spodbujajo mladoletnikov k udeležbi na shodih. Moskovska policija je v petek napovedala, da bo zatrla opozicijske proteste.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Pa kaj globala rab Navalnega. Putka lepo sodeluje z njimi. Glede napada s kovidom ni naredil nič proti napadalcem.
    zig
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen