V Črni na Koroškem bodo domačini lahko snežne gradove gradili v mehurčkih

0

Tradicionalno največja zimska prireditev na Koroškem, Gradovi kralja Matjaža, je letos zaradi epidemije organizirana drugače. Že ves januar se prek spleta v Črno stekajo fotografije ustvarjenih skulptur, v soboto, ko bi sicer potekala osrednja prireditev, pa bodo lahko na prizorišču snežne skulpture izdelovali domačini, razporejeni v mehurčkih.

Od začetka januarja, odkar poteka letošnja prireditev 29. Gradovi kralja Matjaža, so v Črni prejeli fotografije več deset skulptur iz različnih materialov. Poslali so jih sodelujoči iz vse Slovenije, pa tudi Hrvaške in Avstrije.

Zaradi izraženega interesa so organizatorji prireditev podaljšali še v prvi teden februarja, nato pa bo posebna komisija izmed poslanih fotografij izbrala in nagradila najboljše skulpture, je na današnji spletni novinarski konferenci povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Ob tem so se v Črni, kjer imajo trenutno okoli 30 centimetrov naravnega snega, odločili še, da bodo za domačine na Matavževih travnikih v bližini črnjanskega stadiona do konca tedna naredili velik kup umetnega snega, ki je primernejši za gradnjo snežnih skulptur.

V soboto, ko bi sicer potekala tradicionalna prireditev, bodo lahko domačini v svojih mehurčkih tam zgradili še kakšno snežno skulpturo. Ob tem županja pričakuje, da bodo spoštovali ukrepe za zajezitev epidemije in da se ne bodo družili. Vse skupaj pa je nekoliko odvisno tudi od vremena, pri čemer napoved za soboto kaže na nekaj dežja.

V času, ko bi se tudi uradno začela prireditev, v soboto okoli 10. ure, se bo ne glede na vreme po jeklenici Olimp line proti Črni spustil tudi kralj Matjaž. Na prizorišču bo lahko sedel na svoj novi prestol, ki ga je iz lesa izdelal domačin Franci Knez. V nedeljo pa v Črni pričakujejo ustvarjalca iz ledu Mira Rismonda.

Že vrsto let je s prireditvijo tesno povezana skupina posameznikov iz različnih krajev po Sloveniji, poimenovana Grajski meričniki. Ta je organizatorjem letos poslala tudi pesnitev.

V Črni v sklopu spletne prireditve pričakujejo še fotografijo snežnega gradu iz pobratenega kitajskega Harbina, kjer ta čas poteka vsakoletni festival skulptur iz ledu in snega. Če ne bi bilo epidemije, bi v Črni letos gostili tudi delegacijo iz Harbina, je povedala županja Črne, ki je lani z delegacijo obiskala to kitajsko mesto.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen