Tokrat mazaška akcija na vratih ograje pred hišo Karla Erjavca – “podgana”

4

Predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu je nekdo na vrata ograje pred njegovo hišo napisal “podgana”. Prijavo grafita obravnavajo policisti. V stranki DeSUS pa so ostro obsodili vsakršna dejanja vandalizma, napade na osebno integriteto in sovražni govor. Dejanje so obsodili tudi politiki iz drugih strank. Žalitev in groženj je bilo sicer zadnji čas deležnih več politikov.

V DeSUS so za STA pojasnili, da je Erjavec podal ovadbo proti neznanemu storilcu. Na Policijski upravi Kranj zaradi varstva osebnih podatkov na vprašanja o konkretnih fizičnih osebah niso mogli odgovoriti, so pa potrdili, da so prejeli prijavo grafita in da postopek poteka.

To sicer ni prvi zapis pred Erjavčevo hišo, pred časom se je na pločniku pred njo pojavil tudi napis Lucifer.

Kot so v DeSUS zapisali v sporočilu za javnost, v katerem so dejanje obsodili, bi morale biti v času, ko se soočamo z epidemijo covida-19, naše prednostne naloge solidarnost, strpnost ter delovanje v dobro vseh. “Žalosti nas, ko vidimo, kakšna politična kultura danes prevladuje v državi. Plakati z neprimernimi in žaljivimi vsebinami, uničevanje zasebne lastnine predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca in vsakodnevne grožnje v različnih oblikah, ki so jih deležni naši predstavniki, sodijo v nek drug čas,” menijo.

Slovenija po njihovem prepričanju “preprosto ne more in ne sme postati država kriminala, sovraštva in napadov na posameznike ter institucije”. “A ne glede na to, da se nekateri zelo očitno bojijo uspeha konstruktivne nezaupnice in drugačnega mandatarstva, nasilje in vandalizem nikoli in nikdar ne bosta sinonim poguma,” so zapisali.

Današnjo fotografijo napisa na Erjavčevih vratih ograje je na Twitterju objavil predsednik LMŠ Marjan Šarec in ob tem zapisal, da “vemo, kdo je v 30. letih prejšnjega stoletja poimenoval ljudi s podganami. Očitno smo spet tam”.

“Obsojam to, kar se je zgodilo z napisom na vratih dvorišča Karla Erjavca,” pa je na Twitterju zapisal tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak. Pozval je policijo, da naredi vse, da se najdejo storilci in da zaščiti Erjavca. Obenem pa je medije pozval k enakim merilom v primeru napadov na predsednika vlade Janeza Janšo in na druge poslance, ki ne podpirajo koalicije KUL. Gorenakov zapis je na svoje profilu poobjavil tudi Janša.

Zapisi, grafiti in plakati z žaljivimi zapisi, pa tudi grožnjami, sicer postajajo vse pogostejši, še posebej ob razgreti politični situaciji. Erjavec je namreč kandidat za novega predsednika vlade v okviru konstruktivne nezaupnice, s katero želi KUL zamenjati obstoječo vlado Janeza Janše. Soglasje h kandidaturi je Erjavec sicer v torek umaknil, ker na tajnem glasovanju zaradi okužb z novim koronavirusom ne bi mogli sodelovati vsi poslanci. A načrt KUL ostaja, napovedujejo, da bodo šli s predlogom naprej, ko bodo pogoji izpolnjeni.

Z dogajanjem oziroma dejstvom, da poslanec DeSUS Branko Simonovič ne bo podprl nezaupnice, so povezane tudi objave na njegov račun. Skupina Anonymous Slovenia mu je denimo očitala, da je izdal svoj narod in zapisala, da se bo cvrl v peklu.

Poleg tega so se na Obali pojavili plakati, na katerih so bile poleg njegove tudi fotografije poslancev SMC, ob njih pa izpostavljena izbira: Svoboda oziroma poslanski glas za konstruktivno nezaupnico na eni ter strah ali kljukasti križ na drugi strani.

Razni grafiti in plakati z izpostavljenimi konkretnimi poslanci so se pojavljali tudi že lani. Predsednik vlade Janez Janša pa je v nedeljskem pogovoru za Nova24TV med drugim dejal, da dnevno, predvsem prek družbenih omrežij, prejme po 100 groženj s smrtjo.

Na policiji so sicer od marca pa do konca lanskega leta zabeležili 18 primerov groženj predstavnikom vlade ter osebam, ki so na kakršen koli način povezane z njenim delom. Policija je uspešno odkrila storilce v desetih primerih, nekaj primerov pa še vedno intenzivno preiskujejo.

Št. komentarjev: 4
 1. ribak pravi

  Joj, prejoj, strašni grafit… Korl bo znoru od strahu :)))

 2. Re gornjemu pravi

  Kaj bi šele bilo, če bi se to zgodilo presvetlemu Janši? Takoj parlamentarno preiskovalna komisija

  1. raft pravi

   Repetaš, začni razmišljati o temu, kako se boš preživljal s svojim delom. SMRT komunistom, lepo življenje delovnim ljudem širom sveta.

   1. Re gornjemu pravi

    Ti, očitno že imaš lepo življenje v kleti Trstenjakove, jaz pa od svojega dela že kar dolgo živim

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen