Strokovnjaki WHO prispeli na Kitajsko, v Ženevi o mutacijah koronavirusa

1

Skupina strokovnjakov, ki bo s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotavljala izvor novega koronavirusa, je danes prispela v kitajsko mesto Wuhan. V državi so ravno danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19 po več mesecih. V Ženevi se je začelo zasedanje izrednega odbora WHO zaradi novih sevov koronavirusa.

Strokovnjake WHO so ob prihodu na Kitajsko testirali na novi koronavirus, zdaj morajo za dva tedna v karanteno. Dvema članoma ekipe so sicer preprečili vstop na Kitajsko, potem ko so pri njima odkrili protitelesa za novi koronavirus in sta obtičala v Singapurju.

S kitajskimi kolegi bodo skušali izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so namreč prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je po svetu zahteval več kot 1,9 milijona življenj.

Pred prihodom je ekipa WHO skušala ublažiti pričakovanja in poudarila, da bodo sprva predvsem izmenjali stališča in ugotovitve s kitajskimi kolegi. To je namreč šele prvi obisk, v okviru katerega bodo preučili dosedanje raziskave in oblikovali načrt za naprej.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska lani dolgo prelagala. Iskanje izvora virusa je namreč politično občutljiva tema, saj se Kitajska brani in ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti tako že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem. Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

Na Kitajskem so medtem potrdili prvo smrt zaradi covida-19 po osmih mesecih. Čeprav velja Kitajska za izvor novega koronavirusa, je pandemija ni huje prizadela.

Kitajske oblasti ob pojavu okužbe hitro uvedejo stroge karantenske ukrepe, da bi tako zajezili širjenje. Trenutno veljajo tovrstni ukrepi za več kot 20 milijonov ljudi na severu Kitajske.

Po svetu vse več skrbi povzročajo tudi nove mutacije novega koronavirusa. Zaradi teh bolj nalezljivih sevov, ki so jih potrdili v najmanj 50 državah, se je danes v Ženevi sestal izredni odbor WHO. Ta se običajno sestane vsake tri mesece, vendar ga je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zaradi nujnosti razmer sklical prej.

Izredni odbor razpravlja tudi o morebitni uporabi dokazil o cepljenju proti in testiranjih na novi koronavirus za potovanja po svetu. “Obe zadevi povezuje eno: solidarnost,” je uvodoma dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, si ne moremo privoščiti, da bi posameznim skupinam ali državam dajali prednost ali jih kaznovali. “Vsi smo v istem čolnu in vsi bi morali iz njega izstopiti skupaj,” je poudaril.

Obstaja bojazen, da so nekatera cepiva manj učinkovita proti novim, bolj nalezljivim sevom virusa. WHO je v svojem tedenskem biltenu ocenila, da se je mutacija virusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji, razširila na 50 držav in ozemelj, podoben sev iz Južne Afrike pa so doslej odkrili v 20. Tretjo mutacijo, ki izvira iz amazonskega dela Brazilije in so jo v nedeljo odkrili na Japonskem, še analizirajo.

Marsikje zaradi težav s pandemijo podaljšujejo ali zaostrujejo epidemiološke ukrepe. Italijanska vlada se je tako odločila ukrepe v sredo podaljšati do marca. Še naprej bodo prepovedana potovanja med deželami, v veljavi pa ostaja tudi nočna omejitev gibanja. Uvajajo tudi bela območja z nizko stopnjo širjenja okužb.

Za vstop v Nemčijo pa z območij z višjim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom od danes veljajo strožja pravila. Tako bodo morali vsi, ki so bili v zadnjih desetih dneh v državi s seznama tveganih območij, na katerem je tudi Slovenija, najkasneje 48 ur po vstopu v Nemčijo predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus.

V Nemčiji je covid-19 v zadnjem dnevu terjal še 1244 življenj, kar je največ doslej. Vodja inštituta Lothar Wieler je sicer zagotovil, da bodo imeli pandemijo pod nadzorom najkasneje do konca leta.

V kubanski prestolnici pa bodo zaradi vnovičnega naraščanja števila okužb v petek znova zaprli šole, bare in restavracije ter ustavili javni prevoz. Strožje protikoronske ukrepe uvajajo po tem, ko so v sredo zdravstvene oblasti v 24 urah potrdile 550 novih okužb z novim koronavirusom.

Okužbe z novim koronavirusom skušajo po svetu zajeziti tudi s cepljenjem. V Turčiji se je tako danes začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer s cepivom CoronaVac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac. Cepivo bodo najprej prejeli zdravstveni delavci, ki še niso bili okuženi z novim koronavirusom, prvi odmerek pa je prejel turški minister za zdravje Fahrettin Koca.

Vatikan je potrdil, da sta se s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepila papež Frančišek in njegov predhodnik Benedikt XVI. Papež Frančišek je v nedeljo v pogovoru za italijansko televizijo Canale 5 pozval ljudi, naj se cepijo, nasprotovanje cepivu proti covidu-19 pa je označil za “samomorilsko zanikanje”.

Študija agencije za javno zdravje Anglije PHE pa je pokazala, da je večina ljudi, ki so preboleli novo koronavirusno bolezen 19, pred boleznijo imuna najmanj pet mesecev, vendar pa se nekateri še vedno lahko znova okužijo z novim koronavirusom in ga širijo.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    A so kakšen nov virus prinesli v kufrčkih?
    zig
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen