Sloveniji v prvih dveh mesecih 26.000 odmerkov cepiva Moderne proti covidu-19, vlada naročila še milijon doz cepiva BioNTech-Pfizer

2

Evropska komisija je s proizvajalcem cepiva proti covidu-19 Moderna sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja še za dodatnih 80 milijonov, od katerih Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov.

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je namreč Evropski komisiji in vsem članicam sporočilo, da ima omejene zmožnosti proizvodnje cepiva in s tem tudi preskrbe trga EU.

“Proizvajalec cepiva Moderna je sporočil, da bo v prvih dveh mesecih vsem državam članicam lahko zagotovil le manjše količine svojega cepiva in Sloveniji bo lahko v prvih dveh mesecih dobavil le 26.000 odmerkov. Koliko cepiv bo lahko zagotovil od marca, predstavniki Moderne še niso sporočili, in enako velja za vse države članice EU,” so pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu upajo, da bo v kratkem Moderna uspela povečati proizvodne zmožnosti in s tem preskrbo s svojim cepivom.

Po navedbah ministrstva si namreč vsi želijo prejeti celotno količino cepiv, kolikor pripada posamezni državi članici glede na razdelilnik, in to ne glede na ceno.

Evropska komisija je vse države članice tudi pozvala, da lahko sporočijo interes za nabavo dodatnih odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Slovenija je sporočila svoj interes, in sicer za en milijon dodatnih odmerkov cepiva proti covidu-19 navedenega proizvajalca cepiv, so še navedli na ministrstvu.

Modernino cepivo, ki se uporablja v dveh odmerkih v razmiku 28 dni, je po cepivu proizvajalcev Pfizer in BioNTech drugo cepivo proti covidu-19, ki je dobilo zeleno luč za uporabo v EU. Cepljenje s cepivom Pfizerja in BioNTecha je v EU steklo 27. decembra.

Prve odmerke Moderninega cepiva bodo v EU razdelili prihodnji teden, pri tem pa bo vsaka država članica dobila svoj delež. V prihodnjih mesecih, do septembra, naj bi bilo za unijo na voljo 80 milijonov odmerkov Moderninega cepiva.

Št. komentarjev: 2
 1. raft pravi

  Komaj čakam, da lahko spet odpotujem kam daleč
  S Katarino Čas smo se pogovarjali o odnosu do jazza, promociji slovenskega filma, vplivu koronske krize na stanje v filmski industriji …
  ——————–
  Ja, ljubica zlata. Ne išči sreče po svetu. Tu doma v Slovenij boš našla vse, kar si želiš. Naj te spremlja sreča.

 2. raft pravi

  V ponedeljek začetek stavke Policijskega sindikata Slovenije
  Avtor: N. V.
  Policijski sindikat Slovenije bo v ponedeljek začel stavko na celotnem območju Slovenije.
  ————————-
  Očitno imamo v Sloveniji dve policiji. Te, ki bodo stavkali v času epidemije in najavljenega balkanskega napada na Slovenijo je potrebno postaviti ob bok napadalcev na Slovenijo.
  Moje mnenje: kdor nosi slovensko uniformo in dela proti Sloveniji naj crkne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen