Prodaja novih vozil v EU lani strmoglavila za skoraj 24 odstotkov

0

Prodaja novih vozil v EU se je lani po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) zmanjšala za rekordnih 23,7 odstotka. Zaradi zaostrenih ukrepov v luči pandemije je bilo registriranih le 9,9 milijona novih vozil, so sporočili iz združenja. V Sloveniji je bil padec 26,6-odstoten.

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, med drugim popolno zaprtje javnega življenja v več državah, so imeli še ne videne posledice na evropski avtomobilski trg, sporočilo ACEA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Lani smo zabeležili največji padec prodaje, odkar smo leta 1990 začeli beležiti statistiko … vseh 27 trgov je beležilo dvomestne padce,” so še zapisali.

Med večjimi trgi je največji padec prodaje novih vozil beležila Španija (-32,3 odstotka), sledili sta Italija (-27,9 odstotka) in Francija (-25,5 odstotka).

V Nemčiji je bil padec 19,1-odsoten.

V Sloveniji je bilo lani po podatkih ACEA registriranih 53.694 novih vozil, kar je 26,6 odstotka manj kot leta 2019.

Samo decembra je bil padec prodaje novih vozil v EU 3,3-odstoten, so še sporočili iz združenja proizvajalcev in zapisali, da je bilo v zadnjem lanskem mesecu registriranih en milijon novih vozil. V Sloveniji je bilo decembra registriranih 2348 novih vozil, kar na letni ravni predstavlja 47,6-odstotni padec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen