Premier Janša realno glede “rokolomcev” iz KUL-a: Možnost, da bi bila nezaupnica izglasovana, obstaja, ni pa velika. Če bi se to zgodilo, gremo na predčasne volitve.

3

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče danes dejal, da možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, obstaja, ni pa velika. Po njegovi oceni pa to ne bi pomenilo, da bi KUL postavila novo vlado iz strank, zaradi katerih je vlada enkrat že razpadla, temveč bi to prineslo predčasne volitve.

Janša meni, da glede na to, kako se “lomi roke” poslancem DeSUS, se jim “grozi in izsiljuje”, da se bo tak pristop nadaljeval tudi pri poslancih SMC. Do glasov za padec vlade bi tako prišli s “protipravnimi in kriminalnimi pritiski”, je dejal.

Predčasne volitve so po Janševi oceni logičen interes vsaj dveh strank v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Premier je izpostavil stranko Levica, s katero SD po njegovih besedah tekmuje v tem, “kdo bo bolj destruktiven in radikalen”, zaradi česar predsednica SD Tanja Fajon po njegovi oceni potaplja svojo stranko.

Stranka Levica bo zato glasovala za padec vlade, “po tem pa bo kak glas umanjkal za to, da se postavi nova,” je dejal Janša.

To bi pomenilo volilno kampanjo sredi vrha epidemije, je dejal in dodal, da so enako že naredili. “Marjan Šarec je vrgel puško v koruzo na začetku epidemije in zahteval volitve. Predstavljajte si, kako bi bila spomladi videti Slovenija, če bi s praznimi skladišči šli v volilno kampanjo,” je dejal.

Menil je, da konstruktivna nezaupnica morda lahko uspe, da pa bi “iz istih sestavin”, zaradi katerih je enkrat že razpadla, sestavili vlado, ki bi bila učinkovita, pa po Janševi oceni ne verjamejo niti največji optimisti na levi strani političnega prostora.

Na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem, je premier odgovoril, da zaupa tistim, ki so v vladi, medtem ko tistim, ki so v državnem zboru “kakor kateremu”.

Predlog konstruktivne nezaupnice sicer KUL-ovci nameravajo vložiti v petek. DZ naj bi o njej na izredni seji odločal sredi prihodnjega tedna. DZ sicer po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 3
 1. Viktorh pravi

  Tudi, če bi nezaupnica uspela, ne morejo sestavi večinske koalicije.
  Bodo pa volitve.

 2. raft pravi

  Kur-c gleda te drugo razredne KUL-ovce. Glavni in največji sovražniki so Golobič, Biščak Kučan …………….., To bo dragi Slovenci potrebno spustiti skozi roke mimo Bavconovega sodstva.

  1. hinko pravi

   Tako je! Vse najboljše Kučmanu, danes se ga bosta s Štefko napila 🙂

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen