Pred enim letom v Italiji potrdili prvo okužbo z novim kitajskim koronavirusom

0

Mineva eno leto, odkar so v Italiji potrdili prvi primer novega koronavirusa pri kitajskemu paru, ki je prišel na potovanje po državi iz Wuhana. Par so 30. januarja lani zaradi simptomov covida-19 sprejeli v bolnišnico v Rimu. Vlada je razglasila izredne razmere, država pa je kmalu zatem postala eno najhujših žarišč v Evropi.

Kitajski par je bil že nekaj dni na poti po Italiji skupaj s turistično skupino, preden so ga sprejeli v bolnišnico. Preventivno so osamili 12 udeležencev iste skupine in zaposlene v hotelu, kjer so bivali. Hotel so zaprli. Par je na zdravljenju v italijanski prestolnici ostal šest mesecev, preden se je lahko spet vrnil v domovino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Praktično isti dan, ko so kitajska državljana sprejeli v bolnišnico, so prekinili letalske povezave med Italijo in Kitajsko. Italija je s tem postala prva država v EU, ki se je odločila za tak ukrep.

Italija je 31. januarja kot prva država v EU razglasila tudi izredne razmere zaradi koronavirusa, sledilo je več ukrepov za zaščito javnega zdravja. V februarju so za več mest na severu Italije dali v karanteno. Med najostrejšimi ukrepi pa je bilo popolno zaprtje 9. marca, ki je ostalo v veljavo 40 dni. Izredne razmere so v zadnjem letu večkrat podaljšali.

Država je počasi potonila v koronavirusno krizo, ki ji še eno leto po prvem primeru ni videti konca. Koronavirusna bolezen je terjala več kot 87.000 življenj, potrdili pa so 2,5 milijona okužb. Najhuje je bilo v Lombardiji ter Bergamu in Brescii.

Vlada je v zadnjem letu sprejela več paketov pomoči za hudo prizadeto gospodarstvo. Vlada Giuseppeja Conteja je lahko zaradi izrednih razmer večino ukrepov uveljavila brez odobritve parlamenta, kar pa je razjezilo predvsem opozicijo.

Kljub kritikam pa je Conteju uspelo poleti na vrhu EU Italiji zagotoviti več kot 200 milijard evrov za obnovo gospodarstva.

Po boljši epidemiološki sliki poleti pa je oktobra Italijo zajel drugi val epidemije. Država je uvedla t. i. sistem semaforja, ki na regionalni ravni uvaja protikoronske ukrepe.

Razmere so se zaostrile tudi na politični ravni. Zaradi spora glede razporeditve evropskih sredstev v okviru načrta za okrevanje je iz vlade izstopila manjša koalicijska stranka Živa Italija. Conte je sprva prestal glasovanje o zaupnici, ta teden pa odstopil. Italija se ob krizi zaradi epidemije sooča še s politično krizo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen