Poslanka Eva Irgl v času epidemije še posebej opozarja: Status družinskih pomočnikov se mora končno zakonsko urediti, dolgoletne krivice se morajo popraviti!

13

Poslanka SDS Eva Irgl že dlje časa opozarja na nujnost ureditve statusa družinskih pomočnikov. Ti so se zaradi zahtevne situacije, vezane na epidemijo, znašli v še težjem položaju. Stiske so velike in prav je, da jih slišimo, meni Irglova. Zato se je odločila, da bo naredila vse, da se dolgoletne krivice popravijo in se status družinskih pomočnikov končno uredi. Irglova je leta 2019 že uspela s predlogom za odpravo krivic slepim in slabovidnim otrokom.

Poslansko vprašanje, ki ga je naslovila na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, objavljamo na Politikis.si v celoti.

Spoštovani minister!

Ko sem vodila Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti, sem se srečala s predstavniki družinskih pomočnikov na sedežu Socialne zbornice Slovenije. Predstavili so mi neustrezno urejen položaj družinskih pomočnikov v Republiki Sloveniji, ki se je po spremembi zakonodaje v letu 2007 še dodatno poslabšal.

Kot predsednica sem v zvezi s to problematiko, dne 24. 1. 2020, sklicala 9. redno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter po opravljeni razpravi predlagala naslednje štiri sklepe:

 1. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti predlaga Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da višino delnega plačila za izgubljeni dohodek (DPID), do katerega so upravičeni družinski pomočniki, ponovno veže najmanj na minimalno plačo.
 2. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti predlaga Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da izenači položaj družinskih pomočnikov s položajem redno zaposlenih na primerljivih delovnih mestih, z vsemi pravicami in obveznostmi, ki iz tega izhajajo.
 3. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti predlaga Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odpravo zakonskih določil, po katerih se lahko invalidni osebi, ki je lastnica nepremičnine, v odločbi o priznanju pravice do izbire družinskega pomočnika, prepove odtujiti ali obremeniti nepremičnino, katere lastnica je, v korist občine, ki financira pravice družinskega pomočnika.
 4. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti poziva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da navedene predloge realizira s spremembami in dopolnitvami Zakona o socialnem varstvu ter druge zakonodaje na tem področju in ne čaka na sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Sklepi, ki so bili sprejeti brez glasu proti, so ostali v celoti nerealizirani. Zato je bila pod novim vodstvom, dne 16. 10. 2020, sklicana še ena seja Komisije na isto temo in sicer 7. nujna, na kateri sem bila prav tako prisotna ter kot poslanka podala svoje stališče. Na tej seji je bil sprejet naslednji sklep:

 • Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti poziva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da v roku treh mesecev realizira sklepe, sprejete na 9. redni seji Komisije, dne 24. 1. 2020.

Trije meseci so mimo, zato bi s strani ministrstva želela prejeti odgovore v zvezi z realizacijo sklepov. Ves ta čas opozarjam na nesprejemljivo situacijo in bom nanjo opozarjala še naprej, dokler se status družinskih pomočnikov dokončno ne uredi. Moramo pa vedeti, da se je njihov položaj zaradi epidemije še dodatno poslabšal.

Z ustanovitvijo družinskega pomočnika je država breme skrbi za invalidne osebe, tako z vidika celostne oskrbe, kot s finančnega vidika, v veliki meri prenesla na invalidno osebo in njene najbližje. Večina invalidnih oseb ima družinskega pomočnika zato, ker ne more koristiti institucionalnega varstva, saj je to predrago, ali pa nedostopno zaradi preobremenjenih kapacitet. Cena oskrbe invalidne osebe v institucionalnem varstvu namreč predstavlja mnogokratnik prejemka, ki ga za svoje delo prejme družinski pomočnik.

Glede vsakodnevnih obremenitev je družinski pomočnik praktično izenačen z zaposlenimi v institucionalnem varstvu, saj je invalidni osebi na razpolago 24 ur dnevno, kljub temu pa ni deležen iz delovnega razmerja izhajajočih pravic. Za razliko od družinskega pomočnika, ki je invalidni osebi na voljo 24/7, opravlja npr. osebni asistent svoje delo določeno število ur, ima višje prejemke in je v delovnem razmerju.

Zato je skrajni čas, da se status družinskih pomočnikov uredi na način, ki bo primerljiv s statusom redno zaposlenih na podobnih delovnih mestih, predvsem pa je potrebno prejemke družinskih pomočnikov ponovno vezati najmanj na minimalno plačo, namesto na socialne transferje, kot je primer sedaj.

Na podlagi navedenega sprašujem naslednje:

 1. Ali Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja ustrezne zakonske spremembe, na podlagi katerih bodo realizirani sklepi, sprejeti na 9. redni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.
 2. V kateri fazi je priprava ustreznih zakonskih sprememb in kdaj predvidoma bodo te vložene v parlamentarno proceduro?

Št. komentarjev: 13
 1. raft pravi

  Bravo ga. Eva Irgl. Ko človek vidi, da so med slovenskim narodom ženske kot ste vi, začuti v sebi moč, da je potrebno vztrajati in dokončno sfu-kati jugoslovenske lopove v dobro slovenskega poštenega naroda.

  1. Re gornjemu pravi

   No, no obriši si slino

   1. Re gornjemu pravi

    Očitno nisi Raft, ampak bolj čolniček, če nisi razumel, kaj sem hotel povedati. Nič nimam proti Irglovi, vendar dela to, za kar je bila izvoljena( hvala bogu vsaj ona), moti me to vaše lezenje v tazadnjo in hvaljenje kot, da je angel odrešenik. ” Da se med slovenskim narodom najde ženska, ki opravlja svoje delo”? (zato je bila izvoljena in je to njeno delo).Zato sem ti napisal, da si slinast

    1. raft pravi

     Repetaš, ga. Eva Irgl je lahko kar se mene tiče SIMBOL prelepe slovenske ženske, ki ljubi svojo deželo.

     1. Re gornjemu pravi

      Spet si izpadel čolniček

 2. Jaro pravi

  Eva je ena najboljših in najbolj kvalitetnih poslank. Ko se zraven primaja kakšna divjak-mirnik, potem se vidi kaj je to gromozanska razlika – kot dan in noč.

 3. Klinček pravi

  Kokoš, ki kokodaka, kot zapoveduje petelin

  1. Rokovnjac pravi

   Ce ta koks dela tako,kot ji narekuje petelin,potem tudi s petelinom ni nic narobe,Dedak na qudrat!

 4. robert pravi

  SDS zakon! Eva Irgl pa še posebej!

 5. Miran pravi

  Meni se je občina vpisala na eno parcelno številko, ker so morali šest let delno financirat za mojo plačo kot družinski pomočnik za mater. Sedaj terjajo od mene okrog 30.000 evrov vračila, da dajo dovoljenje za izbris plombe v ZK-ju. Smešno je pa to, da parcela po Gurs-u ni več vredna kot 400 evrov. Dal sem občini predlog, da jim parcelo poklonim ampak tega pa nočejo.

  1. Re gornjemu pravi

   Eva Irgl bo to zrihtala?

   1. raft pravi

    Repetaš, Kaj imaš proti ga. Evi Irgl? Te moti, ker dela zua slovenski narod, ali te moti njena ženska lepota? Te razumem samo v slučaju, da si homo.

 6. Re gornjemu pravi

  Bi ti napisal odgovor pa me brišejo, čeprav ne pišem nič žaljivega

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen