Newyorške borze uvodoma z globokimi padci

0

Newyorške borze so današnje trgovanje začele z globokimi padci. Vlagatelji čakajo na zaključek zasedanja odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC), obenem pa spremljajo poslovna poročila večjih družb. Danes sta ga med drugimi objavila Microsoft in Boeing.

Industrijski indeks Dow Jones je v prvih 30 minutah trgovanja izgubil 1,85 odstotka vrednosti. Širši S&P 500 je medtem izgubljal 1,66 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 2,32 odstotka.

Danes se bo zaključilo dvodnevno zasedanje odbora za odprti trg ameriške centralne banke, ki je hkrati tudi prvo, odkar je vodenje ZDA prevzel demokrat Joe Biden. Analitiki sicer ne pričakujejo nobenih sprememb v denarni politiki, a vlagatelji upajo na signale o tem, kakšna bo monetarna politika ZDA v prihodnje.

Vlagatelji so pozorni tudi na poslovna poročila, ki jih te dni objavljajo večja ameriška podjetja. Ameriški računalniški velikan Microsoft je v zadnjem četrtletju lanskega leta, ki je podjetje predstavlja drugega v poslovnem letu, dobiček povečal za 33 odstotkov, prihodke pa za 17 odstotkov. Ameriški proizvajalec letal Boeing je medtem poročal, da je v zadnjem lanskem četrtletju beležil še poglobil izgubo, in sicer na 8,42 milijarde dolarjev.

Globoko pod torkovimi zaključnimi vrednostmi so tudi indeksi na stari celini, kjer vlagatelje v slabo voljo spravlja predvsem pandemija in zapleti s cepivom proti covidu-19. V Londonu je FTSE 100 izgubil 1,72 odstotka, v Frankfurtu DAX 2,36 odstotka in v Parizu CAC 40 1,91 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen