Newyorške borze navzgor; trg pričakuje napoved stimulacijskih ukrepov novoizvoljenega ameriškega predsednika

0

Tečaji delnic na newyorških borzah so današnje trgovanje začeli z rastjo. Trg pričakuje napoved stimulacijskih ukrepov novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna in morebitne informacije o prihodnji denarni politiki ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Industrijski indeks Dow Jones je bil po prvih 15 minutah trgovanja 0,42 odstotka v zelenem, širši indeks S&P 500 je pridobival 0,18 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,33-odstotno rast.

Danes so bili objavljeni nepričakovano slabi podatki o novih prošnjah za brezposelnost v ZDA. Njihovo število se je minuli teden povečalo za 181.000 na 965.000. Več prošenj je bilo nazadnje avgusta lani, tedensko povečanje pa je najvišje od konca marca lani. “Glavno sporočilo je, da podatki kažejo na potrebo po dodatnih stimulativnih ukrepih. Tako je slaba novica postala dobra novica,” je za AFP dejal analitik Patrick J. O’Hare s spletnega portala Briefing.com.

Trg tako pričakuje nastop Joeja Bidna, ki naj bi danes predstavil načrt novih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki naj bi bil po poročanju agencije Reuters vreden 1500 milijard dolarjev.

Vlagatelji naj bi bili zadovoljni tudi z izjavami visokih uslužbencev Feda, da ne podpirajo postopnega zmanjšanja ogromnega programa monetarnega sproščanja v bližnji prihodnosti. Tako bo trg v današnji izjavi predsednika Feda Jeroma Powella iskal namige o tem, kakšna bo denarna politika v luči stimulacijskega paketa, ki ga bo predstavil Biden, ki bi lahko po pričakovanjih potisnil inflacijo višje, poroča AFP.

V zelenem so tudi borze v Evropi. Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je 0,69 odstotka nad izhodiščem. Frankfurtski DAX se je doslej zvišal za 0,39 odstotka, pariški CAC 40 za 0,30 odstotka in londonski FTSE 100 za 0,57 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen