Newyorška borza sprožila umik kotacije treh kitajskih telekomov

0

Newyorška borza je uvedla postopek odstranitve delnic treh kitajskih telekomunikacijskih družb iz trgovanja. Izključitev temelji na odloku, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump izdal novembra in prepoveduje ameriške naložbe v podjetja, ki so povezana s kitajsko vojsko. Kitajska je potezo ostro kritizirala.

Kdaj natančno se bo z delnicami družb China Telecommunications, China Mobile Communications in China Unicom prenehalo trgovati na borzi v New Yorku, za zdaj še ni znano, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Z borze v New Yorku so danes sporočili, da se bo to zgodilo tekom prihodnjega tedna. Očitno bodo dali podjetjem še nekaj časa za razkritje odnosov s kitajsko državo.

Trump je novembra podpisal izvršni ukaz, s katerim se Američanom prepoveduje naložbe v kitajska podjetja, ki naj bi bila povezana z vojaškimi in varnostnimi silami v Pekingu. Na seznamu je 31 podjetij. Gre le za enega iz vrste ukrepov Trumpove administracije v zadnjih mesecih, uperjenih proti kitajskemu gospodarstvu in vojski.

V ozadju ukrepa je po mnenju ZDA premajhna transparentnost poslovanja kitajskih podjetij. Ameriškim oblastem je že dolgo trn v peti, da kitajske korporacije ameriškim revizorjem ne dovolijo preglobokega pogleda v svoje bilance.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen