Nemčija bo za raziskave vodika kot zelenega vira energije namenila 700 milijonov evrov

0

Nemška vlada se je zavezala, da bo za raziskave vodika kot zelenega vira energije do 2025 namenila 700 milijonov evrov. Ministrica za raziskave Anja Karliczek je vodik izpostavila kot enega ključnih elementov za čistejše okolje, pri raziskavah in razvoju pa bo Nemčija sodelovala s preko 230 partnerji iz industrije in akademskega sveta.

Drugi projekt, s katerim želijo povečati delež obnovljive energije, je pridobivanje elektrike iz morja, poleg tega pa se bo Nemčija usmerila tudi v razvoj infrastrukture za varen transport vodika, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška vlada je lani sprejela tudi strategijo za vodik, saj je v njem prepoznala ključno vlogo za doseganje podnebnih ciljev. Nacionalni inovacijski program vsebuje različne subvencije namenjene zagonu vodikovega gospodarstva v Nemčiji, kot na primer nacionalni inovacijski program tehnologije vodika in gorivnih celic.

Čeprav je vodik okolju prijazen energent, saj pri izgorevanju kot izpust nastaja le vodna para, pa je je za njegovo pridobivanje nujno veliko energije. To je tudi glaven razlog, da razvoj na tem področju ni tako hiter in da vodik še ni razširjen na trgu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen