Nekdanji prvi mož vatikanske banke obsojen na skoraj 9-letno zaporno kazen

0

Vatikansko sodišče je danes nekdanjega prvega moža vatikanske banke Angela Caloio spoznalo za krivega poneverb in pranja denarja ter ga obsodilo na osem let in 11 mesecev zapora. V zapor bosta morala poleg njega tudi nekdanja svetovalca banke Gabriele in Lamberto Liuzzo. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Danes 81-letni Caloia je vatikansko banko Istituto per le Opere di Religione (IOR) vodil med letom 1989 in 2009. Tožilstvo je v obtožnici trdilo, da je skupaj s svetovalcema Gabrielejem in Lambertom Liuzzom med letoma 2001 in 2008 pod tržno ceno prodal 29 nepremičnin v lasti banke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je trdilo, da so si s prodajo nepremičnin pridobili 59 milijonov evrov premoženjske koristi, vendar je sodišče ugotovilo, da je premoženjska korist znašala 19 milijonov. Pri določenih poslih o prodaji nepremičnin namreč ni našlo dokazov o nepravilnostih.

Caloia in danes 97-letni Gabriele Liuzzo sta bila obsojena na osem let in 11 mesecev zapora. Poleg tega morata plačati 12.500 evrov globe. 55-letni Lamberto Liuzzo pa je bil obsojen na pet let in dva meseca zapora, plačati pa mora 8000 evrov kazni. Poleg tega morajo banki plačati okoli 23 milijonov evrov odškodnine.

Odvetnica nekdanjega predsednika banke Rosa Palavera je povedala, da se lahko na današnjo prvostopenjsko sodbo še pritožijo, tako da obsojeni ne bodo šli takoj v zapor.

Banka IOR, ki je bila ustanovljena pred skoraj 80 leti, je bila v preteklosti vpletena v več finančnih škandalov. V zadnjem desetletju sta sicer papež Frančišek in njegov predhodnik Benedikt XVI. poskrbela za preglednejše delovanje vatikanskih financ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen