Na Nizozemskem nova noč izgredov zaradi policijske ure, policija uporabila solzivec in opozorilne strele

1

Nizozemska je bila v ponedeljek zvečer znova priča izgredom nasprotnikov prepovedi gibanja v nočnem času, s katerim želi vlada omejiti širjenje novega koronavirusa. Policija se je v več mestih po državi spopadla s protestniki, proti katerim je med drugim uporabila solzivec in opozorilne strele. Prijetih je bilo najmanj 184 ljudi.

O nasilnih izgredih so poročali iz približno desetih mest, med drugim Amsterdama, Haaga in Rotterdama, pa tudi iz denimo Amersfoorta, Geleena in Haarlema.

Tam se je v ponedeljek zvečer, tik pred začetkom prepovedi gibanja ob 21. uri zbralo na stotine ljudi. V velikih skupinah so se podali na ulice, kjer so razbijali izložbe in plenili trgovine.

Uničevali so tudi avtobusna postajališča, zažigali avtomobile in obmetavali policiste s kamni in petardami. Glede na poročanje medijev so bili tarča nasilja tudi novinarji in snemalne ekipe.

Do polnoči je policiji v pretežni meri uspelo spraviti razmere pod nadzor, čeprav so se ponekod, med drugim v Rotterdamu izgredi nadaljevali tudi pozneje, policija pa je proti izgrednikom uporabila celo vodni top, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nekaterih mestih, denimo v s-Hertogenboschu, so izgredniki poskušali celo vdreti v bolnišnice, zaradi česar so morali reševalna vozila preusmeriti drugam, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na današnje navedbe policije so skupno prijeli 184 izgrednikov, niso pa izključene nove aretacije. V izgredih je bilo poleg tega poškodovanih najmanj deset policistov.

Prvi mož nizozemske policije Henk van Essen je ostro obsodil dogajanje, češ da nima nič skupnega s pravico do protestiranja.

Policija in oblasti v prizadetih mestih menijo, da v nasilju sodelujejo različne skupine, vključno z zanikovalci novega koronavirusa in nogometnimi huligani.

Več ministrov je danes zatrdilo, da vlada od nočne policijske ure zaradi izgredov ne bo odstopila. Finančni minister Wopke Hoekstra, ki meni, da za izgredi stoji drhal in ne legitimni protestniki, je dejal, da se “ne vdaš pred ljudmi, ki razbijajo izložbena okna”, poroča nizozemska tiskovna agencija ANP. Tudi pravosodni minister Ferd Grapperhaus je zagotovil, da bodo ukrep ohranili, ker je potreben v boju proti novemu koronavirusu, poroča AFP.

Podobni izgredi so Nizozemsko pretresli že v nedeljo zvečer, povzročajo pa jih nasprotniki prepovedi gibanja v nočnem času, ki od sobote velja od 21. ure do 4.30 naslednji dan.

Že po izgredih v nedeljo je policija prijela okrog 250 ljudi. Nizozemski premier Mark Rutte je dogajanje označil za kriminalno nasilje. Po oceni pristojnih naj bi šlo za najhujše izgrede v štiridesetih letih.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Boj proti nizozemskimi demoni v vladi.
    https://www.youtube.com/watch?v=8l9ZtHbuZWc&feature=emb_title
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen