Minister Počivalšek: Sedaj je že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene!

2

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v izjavi glede osnutka poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme ocenil, da je “sedaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene”. Na ministrstvih za gospodarstvo, za zdravje in za obrambo bodo osnutek najprej preučili in se nanj v roku tudi odzvali.

Počivalška veseli, da se bo zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le zaključila in razčistila.

Tako poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot osnutek poročila računskega sodišča po njegovih navedbah govorita o veliki sistemski zmedi. Njuna priporočila bodo po Počivalškovih besedah zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej.

Ob tem je minister poudaril, da z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo, korektno sodelujejo. Prizadevajo si, da bi stvari dokončno razčistili in dokazali, da so delali korektno in pošteno in imeli le en cilj: zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj. Kot je dejal, jim je ta nabava uspela navkljub nabavni vojni za opremo in velikim težavam.

Zato je zelo razočaran nad opozicijo, s katero so bili v prejšnji vladi partnerji. “Grdo so namreč zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade,” je ocenil. Dodal je, da ga veseli, da so se izkazale za prazne vse grožnje, da ga bo poročilo računskega sodišča osebno obremenilo in s tem zlomilo tudi SMC.

“SMC ostaja trden, stabilen faktor v naši družbi,” je poudaril predsednik SMC in pozval, da se namesto političnih igric raje osredotoči na ukrepanje v povezavi z zdravstveno in ekonomsko krizo.

Kot so za STA zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, spoštujejo zahteve in postopke vseh preiskovalnih organov, tudi računskega sodišča. Vsebine osnutka poročila računskega sodišča ne morejo razkrivati, saj je zaupne narave, vse do njegovega končnega sprejema.

Napovedali so, da bodo odgovor na osnutek poročila pripravili in posredovali v časovnem roku, ki ga določa računsko sodišče. Ob tem so izpostavili, da so ves čas postopka kooperativno sodelovali in posredovali prav vse odgovore, ki jih je zahtevalo računsko sodišče. Tudi v prihodnje pa lahko preiskovalne institucije pričakujejo njihovo “polno sodelovanje in odzivnost v smeri preglednega, učinkovitega in odgovornega ravnanja”.

Obrambni minister Matej Tonin osnutka poročila danes še ni želel komentirati. Na današnji novinarski konferenci je pojasnil, da bi ga prej rad v celoti prebral. Gre za obsežno poročilo, ki ga je računsko sodišče pripravljalo več mesecev in tudi sami potrebujejo nekaj dni, da ga podrobno preučijo in pregledajo. Na obrambnem ministrstvu so dodali, da osnutek poročila ni javen, zato njegove vsebine ne morejo komentirati.

Podoben je tudi odziv ministrstva za zdravje, kjer so izpostavili, da dokument zaradi svoje obsežnosti terja temeljito preučitev. V tej fazi tako ministrstvo same vsebine osnutka poročila ne more komentirati, bo pa z ostalimi revidiranci pripravilo odziv.

Po poročanju časnika Delo je v osnutku revizijskega poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče izpostavljen kot posebej problematičen. Po oceni računskega sodišča ni bil vzpostavljen učinkovit sistem ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi.

V LMŠ, ki je v prejšnji vladi vodila zdravstveni resor, so danes navedli le, da pri poročilu računskega sodišča niso sodelovali, niso bili vključeni v njegovo pripravo in niso seznanjeni z vsebino, zato ga ne morejo komentirati.

Št. komentarjev: 2
  1. bruh pravi

    ta zmerni levičar postaja na stara leta pošten ….nič ne bo….. naša rdeča mafija ga bo uničila…..sožalje….a toliko let je delal za sistemsko mafijske levičarke vlade pa ni imel nikoli nobenih sodnih in medijskih težav, zanimivo mar ne? …v trenutku ko začne sodelovati z drugače mislečimi, desničarji in cerkvenimi miškam pa se kućanovi mafijski visoki državni kadri aktivirajo, udbaški sodniki nestrpno čakajo na njegovo sodni kri,… bando 571 pa nima smisla niti imeniti…to niso novinarji ali novinarke ampak od vedno le ideološki/mafijski/politični presstituti in presstitutke….ajd…
    ko bomo vsi mi spoznali, da je VSAK levičar vedno nestrpni mafijski smrdeči pra sec in VSAKA levićarka hinavska, sterilna lažniva smrdeča svi nja , bomo naredili velik kulturni in civilizacijski korka naprej,…ajd…
    do takrtat pa sožalje temu zmernemu levičarju, ki je postal POŠTEN…..zmel ga bodo…ajd

  2. exodus pravi

    Počivalšek zapomni si s kom si bil v prejšnji Vladi in ne delaj istih napak dvakrat. Levaki v Sloveniji so najbolj nagnusna bitja na Zemlji. Samo kako so krohotajo svojim potegavščinam, ne zaslužijo si niti črke na papirju, naj se jih izbriše in izžene iz slovenskega prostora.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen