Madžarska sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva proti covidu-19 – Sputnik V

0

Madžarska vlada je danes sporočila, da je sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, čeprav v Evropski uniji še ni odobreno.

“Madžarska je z Rusijo sklenila dogovor o nakupu velike količine cepiva Sputnik V v treh fazah. Pogodba je bila izpogajana in podpisana ponoči,” je na Facebooku sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto po srečanju z ruskim ministrom za zdravje v Moskvi. Dodal je, da bodo več podrobnosti razkrili danes.

Madžarska je v četrtek kot prva članica EU izdala začasno dovoljenje za uporabo cepiva Sputnik V kot tudi za cepivo, ki sta ga razvila AstraZeneca in oxfordska univerza.

Madžarska vlada je bila večkrat kritična do Evropske komisije zaradi počasnih postopkov odobritve cepiv in zamud pri naročilih.

Po pravilih Evropske agencije za zdravila (Ema) lahko nacionalni regulatorji v nujnih primerih izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv.

Ema trenutno obravnava prošnjo za odobritev cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, odločitev naj bi objavila do konca tedna. Postopek pregleda cepiva Sputnik V se še ni začel.

Rusija je cepivo proti covidu-19 Sputnik V registrirala že avgusta, mesece pred prvimi cepivi zahodnih tekmecev, vendar še pred obsežnimi kliničnimi preizkusi, zato so do cepiva nekateri strokovnjaki zadržani. Moskva trdi, da je več kot 90-odstotno učinkovito, ta teden pa so z njim začeli množično cepljenje v Rusiji. Po podatkih ruskih oblasti so ga doslej registrirali v več državah, med drugim v Srbiji, Belorusiji, Venezueli, Boliviji in Alžiriji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen