Kot v rubriki “pa saj to ni res, pa je”: Erjavec sedaj glasovanje o konstruktivni nezaupnici napoveduje za začetek februarja!?

7

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v izjavi v DZ napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico ponovno vložili takoj, ko bodo “prešteti” oz. bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. Tako ne bodo čakali na spremembe poslovnika DZ, s katerimi bi omogočili tajno glasovanje tudi poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti.

Erjavec je namreč danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. To možnost je nakazal že v ponedeljek, saj se nekateri poslanci zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ, na kateri bi določali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Tajno glasovanje pa po poslovniku DZ ni omogočeno zunaj sedeža DZ.

Predlog nezaupnice je 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in SD vložilo v petek, tako da bi morali o tem glasovati najpozneje ta petek. Seja je bila predvidena za sredo, a je postopek zdaj končan.

Danes je Erjavec pojasnil, da se je za umik soglasja odločil po tistem, ko je preučil, kaj pomeni odsotnost nekaterih poslancev, in se posvetoval s pravniki. Po njegovih besedah vsem poslancem, ki so se podpisali pod predlog nezaupnice, ne bi bilo omogočeno glasovanje. Z novim koronavirusom je sicer okužen vodja poslancev SD Matjaž Han, natančnih podatkov o tem, koliko poslancev bi sicer manjkalo, pa za zdaj ni.

“Nezaupnica je močen instrument, s katerim se želi s 46 poslanci oblikovati novo vlado,” je poudaril Erjavec. Po njegovih besedah je prav, da pri tako pomembni zadevi lahko sodelujejo vsi poslanci.

To vprašanje je sicer odprlo razpravo o vprašanju sprememb poslovnika DZ oz. iskanju rešitev, ki bi omogočile tudi tajno glasovanje na daljavo oz. zunaj sedeža DZ. O tem so se danes na neformalnem posvetu pogovarjali vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič, razpravo bodo nadaljevali v četrtek.

Erjavec je izpostavil promocijo digitalizacije in bil kritičen do tega, da prav DZ ne sledi razvojnim zmožnostim. Po njegovem mnenju namreč ne bi smela biti težava, da bi poslanci tajno glasovali od drugod, denimo v primeru bolezni, porodniške ali službene poti v tujini. Čas je za posodobitev poslovnika DZ, je prepričan.

A obenem po njegovih ocenah ni pričakovati, da se bo to zgodilo čez noč. Zato s ponovno vložitvijo konstruktivne nezaupnice ne bodo čakali na to, pač pa na izpolnitev pogojev, da bodo lahko vsi podpisani pod predlog razpravljali in glasovali. Erjavec je prepričan, da bo to možno v naslednjih 14 dneh in da bo kolegij predsednika DZ tedaj nemudoma določil datum za obravnavo predloga nezaupnice.

Erjavec se je odzval tudi na ostre tone iz koalicije. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec namreč v umiku Erjavčevega soglasja h kandidaturi vidi le iskanje alibija za izogib fiasku ob glasovanju. “Ura resnice bo prišla slej ko prej,” pa meni Erjavec. Po njegovih ocenah je koalicijo zelo strah, saj sicer “ne bi bili tako surovi odzivi”.

Tudi odziv premierja Janeza Janše po Erjavčevem mnenju ne kaže na državniško držo. Janša je namreč strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica, znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu “kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL”.

Št. komentarjev: 7
 1. mirror pravi

  Zaradi koronavirusa pa ja ne bomo spreminjali poslovnika DZ. Ko bo epidemija minila, naj vlaga Karel kar hoče. V času epidemije je tudi zelo neetično in nemoralno vlaganje takih zadev. Vlada ne dela ničesar takega, od česar bi bila ogrožena država. To nevarnost vidi samo KUL koalicija. Karel in Alenka nimata službe, ker ju ljudstvo ni izbralo na volitvah za poslanca, pa vseeno rineta z glavo skozi zid. Samo za to se gre. Tej burek koaliciji je zdravje ljudstva zadnja stvar, zanima jih samo oblast in državna blagajna.

 2. Lemy pravi

  Korl bo šel do konca, to je dejstvo in zadeva bo krenila v 2 smeri. Ali bo doživel popoln fiasko (-40 glasov) ali pa bo vendarle zvil dovolj rok, morda celo do 47.

  1. Ficho81 pravi

   Zvil bo on zetov spolni organ

 3. raft pravi

  Po koronavirusu še epidemija duševnih motenj
  —————-
  Tudi, ko življenje poteka po normalnih tirnicah je potrebno skrbeti za ljudi s to vrstnimi problemi.

 4. raft pravi

  Tako kot vsak upokojeni Slovenec ima tudi on svojega Porscheja. Prvi ta pravi Slovenec, ki ga sreča naj mu razbije njegov lažnivi go-bec.

 5. bruh pravi

  ufff… ti politikanti so le slika njihovih smrdečih (vedno mafijskih in nestrpnih) levičarskih volivcev in volivk…oni so taki… ajd …kdaj boste to razumeli?

 6. bruh pravi

  spomnite se, levičarji kot levičarke so VEDNO grozno nestrpni in mafijsko delujoči smrdeči hinavci in lažnivci…vedno….. to mora biti jasno vsem normalnim, vedno…oni so taki..vsi—- ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen