Joe Biden prisegel na položaj 46. predsednika ZDA, iz sveta se vrstijo čestitke Bidnu in Harrisovi

4

Joe Biden je na zahodni strani kongresne palače z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden, prisegel na položaj 46. predsednika ZDA. Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. V govoru po prisegi je Biden poudaril, da je danes dan demokracije in Američane pozval k enotnosti.

Pred Bidnom je na položaj prve temnopolte podpredsednice ZDA prisegla Kamala Harris. Njeno prisego je vodila vrhovna sodnica Sonia Sotomayor.

Slovesna prisega Bidna in Harrisove je bila drugačna, saj zaradi pandemije covida-19 in vdora privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja na travniku National Mall ni bilo ljudi. Travnik do Washingtonovega spomenika so krasile ameriške zastave, slovesnost pa je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde.

Trumpa, ki ne priznava poraza na volitvah 3. novembra, na slovesnosti ni bilo, prišli pa so vsi še živeči nekdanji predsedniki ZDA s soprogami razen Jimmyja Carterja, ki je šibkega zdravja.

Slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki skupaj z republikancem Royjem Bluntom iz Missourija predseduje inavguracijskemu odboru.

Ameriško himno je na slovesnosti zapela Lady Gaga, Jennifer Lopez pa je zapela pesmi This Land in America the Beautifull.

Biden je v svojem govoru po prisegi poudaril, da je demokracija zmagala, naštel izzive, ki jih čakajo, in dejal, da se morajo z njimi spopasti skupaj na čelu s pandemijo covida-19, ki je zahtevala več kot 400.000 življenj Američanov.

“Volja ljudi se je slišala in se upošteva. Spet smo spoznali, da je demokracija dragocena in krhka. Prijatelji, demokracija je v tej uri zmagala. To je dan Amerike, to je dan demokracije. Dan zgodovine in upanja, prenove in odločnosti. Sanje o pravičnosti ne bodo več preložene,” je med drugim dejal Biden.

Zagotovil je, da bo predsednik tudi tistim, ki niso volili zanj, in jih prosil, naj mu prisluhnejo. Tudi če se še vedno ne bodo strinjali z njim, jih ne bo zapustil. “Končati moramo to nevljudno vojno med rdečim in modrim,” je dejal, s čimer je mislil na rdečo barvo republikancev in modro barvo demokratov.

Američane je pozval, naj presežejo delitve, ker brez enotnosti ni miru. V govoru je večkrat posebej poudaril pomen resnice in dejstev. “Voditelji morajo braniti resnico in poraziti laži,” je dejal.

Biden je po zaprisegi že začel z delom. Najprej namerava podpisati kar 17 izvršnih ukazov, med njimi ukaz o obveznem nošenju zaščitnih mask in ohranjanja varnostne razdalje v vseh zveznih zgradbah, na vseh zveznih območjih in s strani vseh zveznih uslužbencev. ZDA namerava tudi takoj vrniti k pariškemu podnebnemu sporazumu in v Svetovno zdravstveno organizacijo, kakor tudi ustaviti gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Iz sveta se že vrstijo čestitke ob prisegi novega ameriškega predsednika Josepha Bidna in njegove podpredsednice Kamale Harris. Med drugim so jima čestitali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in tudi voditelji Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

Med prvimi je Bidnu in Harrisovi ob prisegi čestital predsednik Evropskega sveta Michel. “Čas je, da se vrneta prepričanje in zdrava pamet ter da pomladimo odnose med EU in ZDA,” je zapisal na Twitterju. Ob tem je objavil tudi videonagovor, v katerem je ZDA predlagal nov temeljni pakt za močnejšo Evropo, močnejšo Ameriko ter boljši svet.

Čestitkam se je pridružil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. “Veselimo se sodelovanja za demokracijo in skupno dobro,” je dodal.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem v čestitki na Twitterju zapisal, da je “močen Nato dober tako za Severno Ameriko kot Evropo”. “Nihče od nas se ne more sam spopasti z izzivi, s katerimi se soočamo,” je poudaril in zapisal, da se danes začenja novo poglavje.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je tvitnil, da Evropa in ZDA delita skupne vrednote. “Naše močno partnerstvo je ključno za naslovitev globalnih izzivov, kot sta pandemija covida-19 ali podnebne spremembe,” je dodal na Twitterju.

Uspešno delo je novemu ameriškemu predsedniku in podpredsednici ob prisegi zaželel tudi italijanski premier Giuseppe Conte. “To je velik dan za demokracijo, ki sega daleč čez ameriške meje. Italija se je pripravljena skupaj z ZDA soočiti z našimi skupnimi mednarodnimi izzivi,” je tvitnil.

Bidnu je čestital tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je na Facebooku zapisal, da mu je všeč, da se je potrdilo, da “vera v svetlobo na koncu vendarle premaga temo”.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je tvitnil, da se veseli krepitve dvostranskih odnosov in transatlantskega zavezništva, Bidna in Harrisovo pa je označil za prijatelja in partnerja.

Madžarski premier Viktor Orban je medtem v čestitki Bidnu sporočil, da so zadnja štiri leta pokazala potencial prijateljskega in obojestransko koristnega sodelovanja med Madžarsko in ZDA, je povedal njegov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Bidnu je v pismu zagotovil, da Madžarska ostaja zavezana krepitvi odnosov med državama.

Novemu predsedniku in podpredsednici ZDA je čestital tudi britanski premier Boris Johnson. “Ameriško vodstvo je ključno pri vprašanjih, ki so pomembna za vse nas, od podnebnih sprememb do covida. Veselim se sodelovanja s predsednikom Bidnom,” je zapisal na Twitterju.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v čestitki izrazil prepričanje, da bo Biden ob medsebojnem spoštovanju in skupnih vrednotah predstavljal partnerja za krepitev političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Čestitkam sta se od evropskih voditeljev pridružila med drugim pridružila še irski premier Micheal Martin in bolgarski premier Bojko Borisov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v čestitki novega ameriškega predsednika pozval k okrepitvi dolgoletnega zavezništva med državama, tudi za spopadanje z “grožnjo, ki jo predstavlja Iran”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Št. komentarjev: 4
  1. Micka Kovačeva pravi

    Po moje se pa najbolj veseli čestitke mini Trumpa iz Evrope

  2. haapy yack pravi
  3. bruh pravi

    lev o-lib eral ni mafijski demokrat, ki že desetletja krade, mori in širi enoumje in genocid ..ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen