Interpelacija Ciglerja Kralja brez podpisov DeSUS in Dejana Židana; slednji ima z ministrom pozitivno izkušnjo

0

Interpelacije ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo vložili poslanci iz LMŠ, SD, Levice in SAB, kljub povabilu k sopodpisu niso podpisali poslanci iz vrst DeSUS. Prav tako svojega podpisa ni prispeval poslanec SD Dejan Židan, ki je po napovedih tudi na glasovanju ne bo podprl.

Med podpisi poslancev iz omenjenih štirih opozicijskih strank pod interpelacijo, kjer je prvi podpisan vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ni podpisa poslanca SD Dejana Židana. Ta namreč meni, da si marsikateri minister aktualne vlade interpelacijo “zasluži bistveno prej kot minister Cigler Kralj, še najbolj pa celotna vlada”.

“Imam pa tudi pozitivno izkušnjo sodelovanja z ministrom Ciglerjem Kraljem, ko sem vložil v proceduro zakon, ki bo res pomagal marsikateremu invalidu. Gre za spremembo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov. Minister ob tem ni reagiral kot član koalicije proti opozicijskemu poslancu, temveč kot človek, ki želi stvari izboljšati, in to cenim,” je navedel. Na vprašanje, ali to pomeni, da interpelacije ne bo podprl tudi na glasovanju, pa je za STA odgovoril, da je to povezano.

Pod interpelacijo tudi ni podpisa poslanca SAB Franca Kramarja, ki je, kot so že v četrtek pojasnili v poslanski skupini, na dolgotrajnejši bolniški odsotnosti.

Četudi so bili povabljeni k sopodpisu interpelacije, pa podpisov niso prispevali poslanci stranke DeSUS, ki je poleg omenjenih štirih strank povezana v KUL. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA pojasnil, da interpelacije še niso proučili, odločitev “na vrat na nos” pa niso želeli sprejemati. Zato je pred vložitvijo niso podpisali.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v današnji izjavi za medije po srečanju predsednikov strank KUL dejal, da je sicer njihov glavni cilj zamenjava vlade, da pa bodo v okviru KUL vlagali interpelacije, “ker je treba opozarjati na slabo delo ministric in ministrov”. V naslednjem tednu je po njegovih besedah pričakovati vložitev interpelacij.

Po prepričanju nekaterih iz opozicije bi morala biti kmalu na vrsto za interpelacijo tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec ter minister za kulturo Vasko Simoniti.

Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov, ki pa jih stranke KUL same nimajo.

Vlagatelji interpelacije Ciglerja Kralja ministru očitajo odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše. Očitajo mu, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov in drugih pravnih aktov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih. Prav tako je po mnenju vlagateljev minister vodil neustrezen dialog s socialnimi partnerji in ni bil odziven ob predlogih določb, ki posegajo v pravice zaposlenih iz delovnega razmerja. Med očitki pa je tudi po njihovem mnenju koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa ter posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen