Hojs: Stavka policistov neupravičena in neutemeljena, seznam bruto plač pa razkril nekatere policijske šefe – megazaslužkarje!

11

Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da je stavka policistov “neupravičena in neutemeljena”. Dodal je, da se je “vlada do sedaj v celoti držala stavkovnega sporazuma”. Ministrstvo se s sindikalno stranjo pogovarja, je povedal Hojs v izjavi pred DZ.

V prvi zaslužkarski dvajseterici na MNZ so plače od 6.500 evrov bruto navzgor!

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli danes ob 7. uri in bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov, je navedel predsednik sindikata Rok Cvetko.

Hojs na zahteve odgovarja, da so sindikalisti s prejšnjo vlado “podpisali sporazum, ki je maček v žaklju”. Navedel je, da je bila neodvisna analiza, o kateri so se dogovorili v stavkovnem sporazumu, opravljena. “Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene in vlada ni imela druge izbire, kakor da to analizo, ki je bila neodvisna, potrdi,” je povedal.

Minister pa se strinja z zahtevo, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Poudaril je, da je to predlagal tudi sam, ko je prevzel ministrstvo. Povedal je tudi, da bo vladi posredoval predlog glede napredovanj policistov. “To sem konec koncev jaz predlagal njim, da se ta napredovanja omogočijo. To pomeni, da se tisto ocenjevanje premakne, ne iz meseca novembra, ampak v spomladanske mesece, torej v mesec april,” je dejal.

Glede t. i. schengenskega dodatka je Hojs pojasnil, da se je projekt Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij končal. Dodal je, da bo treba za izplačilo v proračunu predvidenih sredstev najti drugačen način, če se bodo o tem s sindikalno stranjo lahko dogovorili.

Za nesprejemljivo pa je označil zahtevo, “da se noben zakonski predlog, ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro, brez tega, da bi sindikat soglašal s tem”.

Povedal je, da se s sindikalnimi predstavniki pogajajo. “Je pa res, da ob tem, ko nekdo dvakrat ali pa trikrat požre svojo besedo, človek k takim pogajanjem pristopi previdneje,” je dejal.

Na vprašanje, kako gleda na stavko v času epidemije covida-19, je minister odgovoril, da ima vsakdo pravico do stavke. Spomnil je, da je pravica do stavke v policiji v veliki meri zakonsko omejena.

“Seveda je logično, da si vsak želi višjo plačo. Tudi tukaj seveda policiste nekako razumem. Res pa je, to je treba jasno povedati, da plače v policiji niso tako nizke, kot se morda predstavlja,” je povedal.

Kot je napovedal Hojs, je ministrstvo ob začetku stavke objavilo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve. V preglednici na spletni strani ministrstva so prikazane plače za 8694 zaposlenih za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece, so pojasnili.

Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december, je za ministrstvo 12,73 odstotka, za policijo 21,48 odstotka, za inšpektorat pa 11,33 odstotka, so zapisali na spletni strani ministrstva. Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Sicer je Hojs v izjavi zagotovil, da je policija pripravljena tudi na morebitne proteste. Po družabnih omrežjih je namreč zaokrožila napoved protestov za sredo. “Lahko zagotovim, da bo policija, tako kot je bila novembra, tudi v sredo oz. kadarkoli v polni pripravljenosti in bo v največji meri zavarovala premoženje ljudi ter njihovo varnost. Posebej pa tudi DZ,” je dejal.

Ravnanje policije bo ob morebitnih protestih odvisno od same varnostne situacije na dan protesta. Dodal je, da bo pripravljenih dovolj policistov, po potrebi pa bodo uporabili tudi vodni top. “Ne vem, zakaj ga ne bi uporabili, če gre za tako nasilje, kot se je zgodilo novembra,” je dodal.

Št. komentarjev: 11
 1. raft pravi

  Ob tem je na družbenem omrežju zapisal Travner (objavljamo zapis v izvirniku): »Bojda mam 4214,92 eur BRUTO plače. Kdo je tisti heroj, ki vzame 35% razlike do dejanske BRUTO plače prosim javi se! Imam nekaj malega res malega (9mm) presenečenja zate #hojskanje_naroda grrrrrrrr.
  ———————-
  Travner, ne misli si, da bomo vsi, ki ne mislimo tako kot ti, čakali na tvoj milostni strel.

  1. Re gornjemu pravi

   Hojs pa je spet nekaj zahojsal ( Travner).

 2. raft pravi

  Repetaš, ne luniraj in povej kaj je zahojsal?

  1. Re gornjemu pravi

   Poglej si njegovo plačilno listo pa ti bo hitro jasno! Ali pa ne, ker pač misliš, kar ti zapovejo

   1. raft pravi

    Hojs je odličen minister. Dela preudarno in pošteno. Slovenci do sedaj nismo imeli kaj dosti njemu podobnih ministrov.

 3. METULJ pravi

  Uhh, Slovenci ugotavljamo, da ima policijski sektor krasne plače, ki so nesorazmerno visoke proti drugim delavcem, ki dobivajo plače iz iste državne mauhe. Upam, da se izkažejo že jutri s svojim delom. Heh!

  1. Damč pravi

   Zdej bo dubu pa 8694 odškodninskih zahtevkov za neupravičeno objavo osebnih podatkov in glob od info. Pooblašcenca, se bo lahk sam zaHojsu in odHojsu….

   1. raft pravi

    Od kje so ljudje, ki delajo takšne butlje kot si ti?

 4. METULJ pravi

  Hvala za vašo ponovno blokado, hmm.

 5. METULJ pravi

  Blokada spet? he he

 6. METULJ pravi

  Blokada spet! a je tu na delu sindikat policajev tut?!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen