Glasovi očitno padajo kot domine: Karl Erjavec in “kulovci” razmišljajo o začasnem umiku kandidature za predsednika vlade

7

Prvak DeSUS Karl Erjavec se s predsedniki strank KUL pogovarja o tem, da bi zaradi okužb s koronavirusom v DZ začasno umaknil soglasje k imenovanju za mandatarja. To je za STA potrdila predsednica SAB Alenka Bratušek, ki pa Erjavcu predlaga, da počakajo na torkov kolegij predsednika DZ, saj mora po njenem prepričanju rešitev najti vodstvo DZ.

Kot je Erjavec dejal za TV Slovenija, trenutno zbira pravna mnenja o možnosti začasnega umika soglasja h kandidaturi, odločitev pa bo sprejel še danes.

Bratuškova pa Erjavcu predlaga, da počakajo na torkov kolegij predsednika DZ, na katerem bodo sicer sprejeli odločitev o sklicu izredne seje. Na njej naj bi poslanci odločali o konstruktivni nezaupnici. Po kolegiju naj se sestanejo stranke KUL in pogledajo, kako naprej, je dodala Bratuškova.

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev.

V soboto pa se je izvedelo, da je direktor Sove Janez Stušek, ki se je v petek udeležil seje Knovsa, na kateri je bil skupaj z devetimi poslanci, okužen z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so imeli tvegan stik, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

Poslovnik DZ in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek, je pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič.

Zorčič verjame, da bo datum seje ostal sreda. Po njegovi oceni namreč prestavitev seje, na primer na petek, ne rešuje težave poslancev, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom.

DZ lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni, a Zorčič dvomi, da se bo to dejansko zgodilo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik.

Poslovnik državnega zbora pa ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo, je še pojasnil Zorčič.

Št. komentarjev: 7
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Cirkus Medrano ne obstaja več. Mogoče bodo dobili posel v kakem novejšem cirkusu.
  zig
  boditevcvetju

 2. bruh pravi

  spomnite se tega: novi fašisti so samooklicani DEMokrati.. postajajo čisto mafijska, nestrpna skupina izredno nestrpnih in nedemokratičnih smrdečih iztrebkov…

  1. Exlevak pravi

   Epidemija dolgo ni bila problem za rušenje vlade,zdaj pa to kar naenkrat je!(D)

 3. raft pravi

  Nočemo Švice. Hočemo svojo preljubo Slovenijo! Kdo je poleg Kučana je arhitekt za balkanizacijo tega prostora? Vemo, zapisani ste. Bojte se.

  1. haapy yack pravi
 4. raft pravi

  Erjavec razmišlja o umiku konstruktivne nezaupnice
  ————-
  Naredi nekak dobrega v svojem življenju in se obesi kur-b-aha pokvarjena.

 5. Roman Naprudnik pravi

  A šele sedaj so ugotovili,da je epidemija?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen