Evropski poslanci pozivajo k dodatnim sankcijam proti Rusiji zaradi aretacije Navalnega

0

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Bruslju ostro obsodili aretacijo ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ob vrnitvi v domovino. V popoldanski razpravi z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom unije Josepom Borrellom so tudi pozvali k dodatnim sankcijam EU proti Rusiji zaradi aretacije.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, so poslanci tudi pozvali ruske oblasti, naj nemudoma izpustijo Navalnega, ob tem pa poudarili, da aretacija in način, kako je bila izvedena, nista v skladu z mednarodnim pravom in rusko ustavo.

Pozvali so tudi k razširitvi sankcij unije proti Rusiji na tiste, ki so vpleteni v pridržanje Navalnega. Predlagali so, naj unija v ta namen uporabi svoj novi sistem sankcij za kršitelje človekovih pravic. Ta v primeru resnih kršitev omogoča neposredno kaznovanje posameznikov, podjetij ter državnih in nedržavnih organov po vsem svetu. Nekateri poslanci so kot možno sankcijo predlagali ustavitev del na plinovodu Severni tok 2.

Več evropskih parlamentarcev je ocenilo, da se ruski predsednik Vladimir Putin boji, da bi se ponovil scenarij beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka, zato si na vso moč prizadeva utišati kritike svojega režima.

O resoluciji v zvezi z aretacijo Navalnega bo Evropski parlament glasoval v četrtek.

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen