Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton: Določiti je potrebno pravila igre ter organizirati digitalni svet z jasnimi pravili, dolžnostmi in varovali!

1

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se je po nasilnem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres zavzel za jasna pravila v digitalnem svetu. Kot je zapisal v prispevku za spletni medij Politico, je v zadnjih dneh postalo jasno, da se ne moremo zanašati na družbena omrežja in njihovo razlaganje prava.

Družbena omrežja, kot sta Facebook in Twitter, so po vdoru v kongres blokirala Trumpove račune, češ da so predsednikova sporočila ogrožala demokracijo ter spodbujala sovraštvo in nasilje. S tem so po mnenju komisarja priznala svojo odgovornost, dolžnost in zmožnosti za preprečevanje nezakonitih vsebin na spletu.

“Če je še kdo dvomil, da so spletne platforme postale sistemski akterji v naših družbah in demokracijah, je dobil odgovor prejšnji teden na Kapitolskem griču,” je izpostavil Breton. Ob tem je poudaril, da ima tisto, kar se zgodi na spletu, posledice tudi v realnem življenju.

Kot je zapisal, je vstaja v Washingtonu vrhunec več let sovražnega govora, spodbujanja nasilja, napačnih informacij in strategij destabilizacije, ki so se brez omejitev lahko širile po družbenih omrežjih. Izgredi v Washingtonu so dokaz, da močan, a nereguliran digitalni svet, ki spominja na divji Zahod, močno vpliva na temelje sodobnih demokracij.

Po Bretonovem mnenju je zato treba določiti pravila igre ter organizirati digitalni svet z jasnimi pravili, dolžnostmi in varovali. “Znova moramo vzpostaviti zaupanje v digitalni prostor. Gre za preživetje naših demokracij v 21. stoletju,” je zapisal evropski komisar za Politico.

Ob tem je izpostavil, da je Evropa kot prva celina na svetu začela reformo digitalnega sveta z decembra lani predstavljenima aktoma o digitalnih storitvah in digitalnem trgu, ki temeljita na načelu, da bi tisto, kar je nezakonito drugod, moralo niti nezakonito tudi na spletu.

“A izzivi, s katerimi se soočajo naše družbe in demokracije, so globalni,” je še zapisal komisar ter predlagal, da bi zato EU in nova ameriška administracija začeli dialog, s katerim bi določili globalne standarde in pravila.

Število komentarjev: 1
  1. bruh pravi

    Thierry Breton je macronov levičarski bogataš…… in glej ga zlomka, le prejšnji teden se je zavedal, da so socialna omeržja lahko “problematićna”…… seveda le ko pretiravajo desničarji, če isto počnejo levičarji je seveda ok…ajd…. pravila morajo biti za VSE enake…čeprav dvomim, da bo kdaj kakšen levičar sprejel kaj takega….dvojna merila so njihova značilnost…ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen